Kulturcentrum Berget i Degerfors satsar på söndagar under hösten

Sista helgen i september brukar konstnärer på Berget vara delaktiga i Konst Runt Möckeln. Så är det också i år. Dessutom har Berget köpt in två stycken teaterföreställningar, varav den första föreställningen som går under namnet ”Ingen konst”, kommer att avsluta Konst Runt Möckeln på Berget.

PÅ SÖNDAGSKVÄLLEN den 29 SEPTEMBER ges komedin ”INGEN KONST”.
Denna svarta komedi utspelar sig i en trailerpark i Kalifornien. Där lever Maud, en före detta bartender sen 33 år tillbaka i en husvagn inredd med ”skit som folket har slängt”. Bland annat en i hennes tycke gräsligt ful tavla som hon hittat på en loppis. Nu har hon fått veta att den kan vara en äkta Jackson Pollock! För att bevisa äktheten har hon lyckats få dit en av New Yorks främsta konstexperter, Lionel Percy som intet ont hamnar i en miljö han aldrig satt sin fot i tidigare. Och helst vill lämna så fort som möjligt.
I rollerna ses Lasse Fors och Eva Ahremalm, i regi av Gunilla Orvelius – allt efter författaren Stephen Sachs i översättning av Monica Forsberg. Spelrekvisitan har gjorts av Frida Thorfeldt.

SÖNDAGEN den 13 OKTOBER hålls på mångas begäran en HÖSTLOPPIS på BERGET. Man kan redan nu boka bord inomhus i Veboa eller utomhus under tak.
Självklart kommer hela Berget att sjuda av liv i anslutning till de nya dags- och eftermiddagsaktiviteterna. Här hittar du svenskt hantverk, handelsbod, vävstuga, konstateljéer, antik, kuriosa och inredningsbodar, syateljéer, nostalgivind, museer och loppisar mm. I caféet serveras som vanligt allehanda läckerheter. På lekplatsen kommer bl.a att anordnas käpphästkapplöpning för barnen.

På senare delen av SÖNDAGSEFTERMIDDAGEN den 27 OKTOBER gestaltar skådespelerskan Görel Crona Selma Lagerlöf i en 55 minuters monolog under rubriken ”SELMAS SAMLADE VREDE.”
Där presenteras en annan bild av Selma Lagerlöf än den vi brukar se. Vi får möta flickan, studenten, författarinnan som är beredd att göra avkall på allt utom att skriva.
Görel Crona gestaltar passionerat Selmas med och motgångar. Hennes kärlekar och sorger.
Margareta Skantzes förträffliga text ger oss nya okända sidor av nationalikonen.
Här är ordet och skådespelaren allt. En pall och några hattar bygger starka bilder som berör. Evenemanget inleds med Afternoon tea party med bubbel, scones och snittar.

Gå gärna in på Bergets hemsida för närmare information:

www.kulturcentrumberget.com

av Marita Olén Widenberg