Elisabeth Orrlind Bergslid och maken Nils Bergslid hälsar välkommen till Niklasdams pelargonmuseum.

Högsäsongen är igång på Niklasdams trädgård

Niklasdams Trädgård är mer än bara en handelsträdgård. Här hittar man även ett välbesökt café och ett pelargonmuseum med över 400 olika sorters pelargoner.
– Vi har ju blivit ett populärt utflyktsmål, säger Elisabeth Orrlind Bergslid, som driver trädgården tillsammans med maken Nils Bergslid.

Det allra första växthuset byggde makarna 2005 och våren 2008 var det dags för nästa. 2010 stod också det stora pelargonväxthuset klart och muséet kunde öppnas.

Att just pelargoner blev basen för trädgården var ingen slump. Redan innan makarna öppnade hade de en privat samling som var relativt stor.
– Vi började med att ta sticklingar och driva upp från de plantor vi själva hade, berättar Nils.

Idag har man 450 sorter i den egna odlingen av gammeldags sorter och här finns verkligen variation. Allt från brokbladiga sorter med mångfärgade blad till vilda pelargoner med skira blommor. Här finns pelargoner som doftar både coca-cola, muskot, citron och morot.
– Jag har haft kunder här som inte tror att vissa sorter är pelargoner. De har aldrig sett något liknande, säger Nils.
Men förutom storsäljaren pelargoner finns här även ett utbud av sommarblommor, perenner, bärbuskar och fruktträd. Under maj månad väntar man en ny leverans av just fruktträd.
– Träden kommer från Skåne och vi vill inte få dem för tidigt eftersom de redan blommar när de kommer. Det får inte vara för kallt, säger Nils,

Det krävs en hel del vatten under högsäsongen!

Både Nils och Elisabeth trivs med att vara egna företagare, även om högsäsongen är intensiv med långa arbetsdagar.
– Att vi har fått skapa detta tillsammans är också fantastiskt, säger Elisabeth, som sadlade om från sjuksköterska till biolog och trädgårdsmästare. På köpet fick hon en trevligare arbetsmiljö och möjlighet att få jobba utomhus.
– Jag har aldrig ångrat mig, säger Elisabeth, som tillsammans med företagets anställda också bakar allt kaffebröd till caféet.
En av stamkunderna är Alice Lagerqvist från Karlskoga som är på besök tillsammans med Antonia Fernandez.
– Jag brukar åka hit några gånger per sommar. Caféet är hur mysigt som helst och så har de ju pelargonkaka med en fantastisk glasyr, säger Alice, som beskriver sig själv som en ”pelargon-nörd”. Efter varje besök har hon några nya sorter med sig hem och just nu har hon 80 sorter och ett stort trädgårdsförråd där de kan övervintra i precis rätt temperatur.
– Det är en sport att övervintra dem och jag tar alltid reda på namn och ursprung. Det är avstressande och en riktig terapi för själen att hålla på med pelargoner, säger hon.

Eget café med hembakat.

Redan under april och maj har säsongen för Niklasdam kommit igång ordentligt. Värmen har fått kunderna att strömma till och i caféet har det varit full fart. Fram till den 4 augusti håller man öppet denna säsong och hit kommer även långväga besökare.
– Vi vet redan att vi får besök från Nya Zeeland, säger Elisabeth, som ser fram emot sommarsäsongen.

Odlingstips för pelargoner

• Pelargonen ska stå på rätt djup i sin kruka. Om plantan planteras för djupt så kan stjälken drabbas av röta.
• Pelargoner mår bra av att inte ha det alltför blött, de kan gärna få torka ut lätt mellan vattningarna.
• Pelargoner vill ha mycket sol och fungerar inte att plantera i norrlägen.


Text & foto: Lars Larsson