Fritidsintresset blev en framgångsrik tatueringsstudio

Daniel kände att han blev lite uttråkad på jobbet som illustratör på ett teknikföretag. På samma ställe arbetade också Veronica som teknikinformatör. Tillsammans väcktes tanken att satsa på något nytt, att satsa på deras gemensamma intresse – tatuering. Idag driver de den framgångsrika tatueringsstudion Headbanger Tattoo mitt på torget i Karlskoga. Under sin tid på teknikföretaget i Karlskoga arbetade Daniel lite på fritiden med tatuering.

– Jag testade bland annat med att tatuera på gummiskinn för att se om det fungerade och sedan fortsatte jag att tatuera på kompisar och kompisars kompisar som ville ha tatueringar, berättar Daniel.
I två år körde han tatueringen parallellt med sitt ordinarie jobb och hade tatueringsjobb lite då och då. Till slut, när efterfrågan började öka även från andra som inte bara var vänner, kom de till den punkt när de måste bestämma sig.
De tog beslutet att våga starta en tatueringsstudio med tillhörande butik i en lokal på Frödingsplan i Karlskoga och snart anslöt sig även ytterligare en av deras gamla kollegor, Kalle, för att börja med piercing.

Det här var verkligen mycket roligare än att sitta och rita tekniska ritningar, säger Daniel.

Den nystartade studion blev mer och mer populär och efter ett år sade Daniel upp sig för att jobba med tatuering på heltid. Efter nästan två år på Frödingsplan hittade Daniel och Veronica för fyra år sedan en ny lokal på Torget i Karlskoga och då sade även Veronica upp sig.

Daniel och Veronica.

Verksamheten har växt succesivt

Idag drivs studion av Daniel och Veronica tillsammans med sex kamrater som hyr in sig som egenföretagare i lokalerna. Det betyder att kunderna får hjälp inte bara med tatuering utan även med piercing. Den som ångrar en tatuering som gjordes i hastigt mod någon gång erbjuds att ta bort den med hjälp av laserbehandling. Nästa steg i utvecklingen blir en tjej som kommer in och börjar med microblading i mars.

Under årens lopp har modet för tatueringarna växlat. Förr kanske den modige valde en liten fjäril på axeln eller initialerna på fästmön eller fästmannen. Idag frågar kunderna efter större tatueringar. Bland annat djurmotiv är efterfrågade och här står bilder på kattdjur ut.
Även texter har blivit populärt, både hela meningar men även enstaka slagord, infinitysymboler och ansikten med djurhuvuden ovanpå. Daniel själv har ändrat lite inriktning från att mest göra realistiska motiv till att vilja göra mer och mer i färg och då både realism och andra stilar så som Art Noveau och Neotraditional.

– Är man lite osäker i början kan man komma till oss och känna sig för med lite mindre motiv. Vi har två tjejer som lärlingar som är jättebra på mindre saker, säger Daniel.
Utvecklingen inom tatueringskonsten går stadigt framåt och för att hänga med i utvecklingen och lära sig nya saker åker Daniel och Veronica på olika tatueringsmässor där de träffar andra tatuerare och utbyter erfarenheter. Bland annat har de varit över till England och jobbat på Great British Tattoo Show i London och även gästtatuerat i både England och Tyskland. Men de har även deltagit i mässor i Sverige och nu i mars deltar de i en mässa i Huskvarna.
Sverige är idag ett av världens största tatueringsländer.
Jag tror att vi är öppna för nya spännande saker här i Sverige.
Intresset för tatuering sträcker sig från väldigt unga till äldre i 70-80-årsåldern. Många äldre vill bland annat tatuera in bilder på sina barn eller barnbarn, berättar Daniel.

Tatueringsstudion har satsat på ett utforma en stor och ljus lokal. Här finns inte några små bås utan kunderna kan till exempel prata med de andra kunderna under tiden konstverken växer fram

– Vi tycker att det är viktigt att kunderna känner sig välkomna, att de kan slappna av hos oss och bara vara sig själva.

Vi har stammisar som ibland kommer in bara för att ta en kopp kaffe och prata lite. Många tatuerar sig för att må bra och för att bli lite snyggare och vackrare. Det blir som en terapi, en må-bra-grej, säger Veronica. Ofta görs också minnestatueringar och då öppnar många upp sig och berättar sina historier och levnadsöden.
Men det är inte bara med en tatuering eller en piercing som kunderna kan bli vackra. Studion har också satsat på en butiksdel med ett handplockat sortiment av kläder, blommiga rockabillyklänningar och piercingsmycken. Det som först skulle bli en liten butik med kläder med egna tryck har utvecklats till ett stort urval av merchandise, hårfärger och den som vill vårda sitt vildvuxna skägg har en rad skäggprodukter att välja bland.

Text: Bjön Hallin. Foto: Janice Datoo. Tatueringar privata bilder.