Från bowlingliv till värmen i Playa Del Inglés

Allt började när Ulf och Raija Heino träffades i Borås, i början av 1980-talet. Ulf jobbade i Borås bowlinghall och Raija spelade bowling. I slutet av 1980-talet, fick de möjlighet att köpa bowlinghallen i Fagersta, en hall med åtta banor.

Till en början hade de svårt med den så kallade brukssamhällesmentaliteten. Först efter ett år, när Raija blev elitspelare i BK Jetz från Västerås kände hon sig accepterad. Ulf fick snabbt fart på verksamheten med tävlingar och olika träningsläger. Mycket hände och han introducerade handikappbowlingen som ”öppnade dörren för många”. Ungdomslagen tränades och han fick till och med fram en svensk mästare. Ulf var även i Turkiet och tränade deras landslag. Samtidigt fick han träna Qatars ungdomslandslag.
– Ett kul minne var lönen, jag fick välja mellan guld eller pengar, berättar Ulf.

Ulf och Raija stortrivs i värmen i Play Del Inglés.


Efter sjutton år i Fagersta blev de lockade av bowlingföretaget Brunswick att ta över deras hall i Kristinehamn. Eftersom sonen bor i Viskafors skulle det bli mycket närmare att hälsa på honom och barnbarnen. Det blev en snabb flytt. Höstsäsongen skulle precis börja, och mycket skulle komma på plats.
I Kristinehamn fanns en av Sveriges största korpturneringar och nu hade de sexton banor istället för åtta. De fick snabbt många nya vänner, och kom snabbt in i det sociala livet i Kristinehamn.
– Bowlingen och restaurangen fyllde våra liv, från cirka klockan 8 till 23 alla dagar i veckan, säger Ulf. Måndag till onsdag var det Korpen, torsdag klubbträningar, fredag och lördag ”Mat och Bowling” för allmänheten, samt matcher dagtid under helgerna. Från maj till augusti var det ganska lugnt i hallen. Lite ”nöjesbowlare” och en del träningsläger.
– Hösten 2010 halkade jag i hallen och förstörde ryggen. Det blev början till slutet för bowlingen, jag kunde inte jobba mer, fortsätter Ulf.
Av Linnés som äger fastigheten fick de fin hjälp att avveckla verksamheten. Ulf fick pensionera sig, efter sina fem år i Kristinehamn.
År 2011 flyttade de ner till Viskafors. Men där stannade de inte så länge.

Efter kort tid flyttade Ulf och Raija ner till Playa Del Inglés, på prov.
– Vi visste ju inte om vi skulle trivas, säger de båda och skrattar.
Året därpå åkte de hem och sålde det mesta, bilen och lägenheten med mera. Sedan tog de sitt ”pick och pack” och flyttade till Playa Del Inglés för gott.
– Här är klimatet varmt och skönt hela året om och gör gott åt värkande kroppar, säger Raija. Vi trivs jättebra och bor i en 2-rumslägenhet med tillgång till pooler och restaurang mitt i staden. Att det bor många andra finlandssvenskar i området gör inte saken sämre.

Text Leif Andersson. Foton privata