Jazza loss med Camaro

(N e w O r l e a n s – U S A)
Före mig i kön hos hyrbilsfirman på flygplatsen i Atlanta höjer en svensk kund besviket rösten. Han hoppades på en Camaro med en mullrande V8 men enda lediga cabben har bara hälften så många cylindrar. ”Är man i USA ska man ha en stor motor” morrar han och stegar vidare till nästa uthyrare. Road av konversationen beslutar jag mig för att hyra Camaron med fyran och glider ut på motorvägen för att uppleva New Orleans.

New York och Los Angeles har sin givna attraktion, men den franskinspirerade staden i Mississippideltat har en speciell dragningsförmåga som uppskattas av oss européer. För många är New Orleans synonymt med orkanen Katrina som dränkte åttio procent av staden år 2005. Nu märks spåren mest i souvenirbutikerna där t-shirts med texten ”I survived hurricane Katrina” är bästsäljare.

Svänger om staden…
Vi har cabbat ner och rullar fram på enkelriktade gator i de franska kvarteren. Här är vår Chevrolet Camaro extra populär eftersom modellnamnet är en omskrivning av franskans ”camarade” som betyder kamrat. French Quarter är den äldsta delen med hus som byggdes av fransmännen på 1700-talet. Här myllrar det av folk och varje kväll förvandlas kvarteret till ett färgsprakande jätteparty med dans och musik. I ett hörn blåser en ensam musiker fram en Armstronglåt på sin klarinett och längre ner på Bourbon Street bjuds vi på en improviserad konsert med tradjazz mitt i gatuvimlet. Det är ingen överdrift att påstå att New Orleans är jazzens huvudstad och medan vi sakta rullar förbi barer och pubar strömmar kända jazztoner ut i den ljumma natten. Med ett subtropiskt klimat är staterna längs den Mexikanska golfen perfekta semestermål året runt.

…och om Camaron
Man behöver mer än en dag för att uppleva USA:s viktigaste hamnstad och härifrån skeppas tusentals nytillverkade bilar från sydstatsfabrikerna mot Europa. En tur på Mississippi i en av de klassiska hjulångarna är naturligtvis ett måste och lunchen som dukas upp på däck består av specialiteter från det kryddiga creolköket. För de mer äventyrslystna finns dagsturer i träsken där man får stå öga mot öga med alligatorer och ormar. New Orleans lever stort på sin historia och mitt i natten bussas turister till kyrkogårdar där det sägs spöka. Är man insnöad på det där med voodoo har man kommit rätt! Planerar du att besöka centrum så är det faktiskt smidigast att parkera bilen då stadens berömda spårvagnar tar dig dit du vill. Undrar du hur det gick med Camaron som råkat tappa fyra av sina cylindrar? Visst, det rätta mullret saknas – men 275 hästar räcker för att vår nyfunna kamrat ska etsa sig fast i minnet.

Text: Carl-Ingemar Perstad / Foto: CNP AB