8 av 10 svenskar drömmer om boende utomlands

Bort från mörker, rusk och kyla… 8 av 10 svenskar drömmer om att köpa en bostad utomlands, visar en färsk undersökning. Spanien är det land som överlägset flest har som förstaval och ett varmare klimat är drivkraften för majoriteten. Resultaten visar även att, förutom kostnaden, så är okunskap om hur det går till att köpa boende utomlands ett hinder för många.

Fastighetsbyrån utland har frågat 1021 svenskar om deras syn på boende utomlands. Resultaten visar att 83 % har drömt om att köpa boende utomlands, varav 28 % gör det ofta. På frågan ”Om du skulle köpa bostad utomlands, vilket land skulle du ha som förstaval?” svarade överlägset flest, 36 %, Spanien. Det är en ökning med 13 % jämfört med när samma fråga ställdes på samma sätt 2012.
Intresset fortsätter att öka successivt, både för boende utomlands generellt och även för Spanien. Det är lite som en snöbollseffekt. När fler och fler tar steget blir ännu fler inspirerade och ser möjligheterna med ett boende på varmare breddgrader.

Thailand tappar
På delad andraplats bland svenskarnas favoritländer kommer USA, Italien och Grekland med 8 %. På en femteplats kommer Frankrike med 5 %. Därefter kommer Storbritannien och Thailand med 4 %. Thailand är det land som tappat mest, från 8 % 2012.

Varmare klimat lockar
På frågan ”Om du skulle köpa bostad utomlands, vad skulle vara dem främst orsaken?” svarar hela 62 % ”för att få ett varmare klimat”. ”För att få ett miljöombyte” är näst vanligaste orsaken (25 %) och långt efter hamnar intressen, jobb och familj/vänner (4-2 %).

Okunskap blir köphinder
Det absolut största hindret, för de som drömmer om att köpa boende utomlands, är att man inte har råd. Dock är det även vanligt att okunskap sätter käppar i hjulet. Många anger att okunskap kring hur det går till, hur man får lån, hur man hittar bostäder och var man ska vända sig utgör hinder för att köpa bostad utomlands.
Det kan vara väldigt svårt och krångligt att köpa bostad i ett annat land, med andra regler och processer. Det är också en anledning att Spanien är så populärt. Det finns många svenska mäklare på plats som kan hjälpa både köpare och säljare på ett sätt som liknar hur mäklare jobbar i Sverige.


Tips till dig som vill köpa bostad utomlands:

1. Gör så mycket research som möjligt innan du åker på visningsresa. Läs på om områden, prisbild, bostadsutbud, kommunikationer, kultur, lagar och regler mm så ökar chanserna att du hittar något som passar just dig.

2. Ha realistiska förväntningar – ofta är det svårt att få precis allt. T ex är det svårt att både få närhet till flygplats och en pittoresk badort med få turister.

3. Ha i inte uthyrning med i grundkalkylen. Uthyrningsregler kan förändras och många väljer bort uthyrning när det väl kommer till kritan.

4. Räkna med tillkommande kostnader i samband med bostadsköpet. I till exempel Spanien, Portugal och Frankrike får du räkna med 10-15 % extra i form av köpskatter och andra avgifter.


Om du skulle köpa bostad utomlands, vilket land skulle du ha som förstaval?

 • 1. Spanien 36 %
 • 2. Grekland 8 %
 • 3. Italien 8 %
 • 4. USA 8 %
 • 5. Frankrike 5 %
 • 6. Storbritannien 4 %
 • 7. Thailand 4 %
 • 8. Kroatien 3 %
 • 9. Cypern 2 %
 • 10. Malta 1 %
 • 11. Annat land 10 %

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Nepa 6-18:e november 2018, på uppdrag av Fastighetsbyrån. Kartläggningen genomfördes online till medlemmarna i en webbpanel och totalt deltog 1021 svenskar i åldrarna 20-64 år.