Per Wetterdahl visar upp modulhus som så småningom ska bli radhus.

Fabriksbyggda hus ger bra miljö

Det ser ut som fyra röda små stugor – men är i själva verket delar till ett tvåvånings hyresradhus på 92 kvadratmeter.
– Vi bygger husen i moduler inomhus. Det ger både byggfördelar och en jättefin miljö för våra byggarbetare, säger platsansvarig Per Wetterdahl.

Det är i Kartros gamla fabrik på Betongvägen i Karlskoga som Egeryds bygger modulhus som ska placeras på företagets mark i Sandviken. Just nu byggs sex lägenheter som blir ett radhus och alla är redan bokade.
– Vi har bedömt att efterfrågan är större på hyreslägenheter än bostadsrätter just nu, säger Per, och pekar bland annat på svårigheterna för unga familjer att få låna till hela insatsen.

Sex snickare bygger just nu färdigt de sex lägenheterna och varje lägenhet byggs sedan ihop på bara en dag. Då är modulerna redan färdiga och inredda med kök, badrum, rördragning, el och alla ytskikt.
– Det tar ungefär en månad att bygga en komplett lägenhet färdigt, men nu i början har vi tillsammans utvecklat ett koncept för att kunna bygga smart och effektivt, säger Per.
Hyran är tänkt att landa på under tio tusen, och det gäller även för de 20 lägenheterna i fyra radhus som i nästa etapp byggs för området Ormesta i Örebro. Efter etappen i Örebro återvänder man till Sandviken i Karlskoga för att bygga ytterligare 12-15 lägenheter i två radhus.
– Men vi pratar om en process på flera år, säger Per.

Radhusen byggs just nu i två våningar, men längre fram kan det också bli frågan om enplanslägenheter eller lägenheter på både övre och undre plan. I de lägenheter som nu byggs har man dusch och toalett på både övre och nedre plan. Bottenvåningen innehåller också tvättstuga samt kök och vardagsrum i en öppen planlösning. På baksidan kommer alla att ha en altan och möjlighet till en egen liten täppa. Den övre våningen består av två sovrum och ett allrum, som med enkla medel kan göras om till ett tredje sovrum. Husen har vattenburen värme med radiatorer som drivs av en luftvärmepump.
Lägenheterna har laminatgolv och i badrummen är det golvmatta samt en ny typ av väggbeklädnad som ser ut som kakelplattor, Fibo Trespo.
– Eftersom modulerna ska lyftas på plats med kran måste vi använda material som inte spricker, och vi har valt väldigt fina material, säger han, och berättar att den tyngsta av modulerna väger 7,5 ton.

Bottenvåningen kommer att innehålla tvättstuga, kök och vardagsrum i en öppen planlösning.

Per Wetterdahl är i grunden byggnadsingenjör, men har nyligen gått i pension efter att ha jobbat med garageportar en stor del av sitt yrkesverksamma liv.
– Men så fick jag frågan att hjälpa till med det här och det är ju fantastiskt roligt att få vara med och bygga upp en verksamhet från grunden, att tillsammans med snickarna få hitta smarta lösningar, säger han.

Specialbyggd vagn för att flytta modulerna.

Arbetsstyrkan består av något äldre och mycket erfarna byggnadssnickare och är i stort sett självgående. Under utvecklingsfasen har man fokuserat mycket på att hitta bra planlösningar som gör det enkelt att ansluta exempelvis vatten när modulerna är på plats. Allt för att hålla nere tillverkningskostnaderna och därmed också hyran.
Och tack vare att i stort sett hela tillverkningen sker inomhus behöver man inte bekymra sig för årstiderna. Den stora fabriken som tidigare värmdes upp med oljeeldning har nu fått ett modernt uppvärmningssystem med bergvärme.
– Vissa dagar är det nästan för varmt i fabriken. Det händer att vissa jobbar i T-shirt, säger Per, som betonar att företaget har ett nära samarbete med andra Karlskogaföretag.
– Vi försöker alltid att hitta samarbeten i närområdet när det gäller rörmokeri, golvläggning, el och så vidare säger han.

Egeryds har både ett fastighetsbolag och ett förvaltningsbolag. I Örebro äger och förvaltar företaget ett större fastighetsbestånd och de är även etablerade i Lindesberg och Eskilstuna.

 

Text & foto: Lars Larsson