Självkörande körglädje

( D e t r o i t – U S A )
Tänk dig att sitta bekvämt tillbakalutad i baksätet och läsa tidningen under tiden bilen helt automatiskt transporterar dig till din destination. Det här scenariot är enligt amerikanska forskare närmre än många av oss tror och inom tjugo år kommer det bli helt normalt att färdas i autonoma bilar som inte går att köra manuellt. Vissa vill dock gå ännu längre och helt förbjuda förare av kött och blod.

”Ska USA ha en realistisk nollvision, precis som Sverige, så måste föraren ersättas av en robot som inte struntar i regler och låter humöret styra körningen. Så varför inte förbjuda människan bakom ratten och låta självkörande bilar ta över helt”. Orden kommer från John Krafcik och när chefen för Googles autonoma bildivision talar så lyssnar amerikanarna.


Men samtidigt som Krafcik menar att förarlösa bilar är svaret på våra böner så har flera delstater i USA dragit i handbromsen och stoppat testprojekt efter flera olyckor. Men alla är rörande överens om att det är högst tillfälligt och att utvecklingen knappast går att stoppa. Det är alldeles för stora pengar inblandade.
Tiden vi lägger ner i bilköer kommer således att bli ett minne blott. Bilens artificiella intelligens ska nämligen köra bättre och säkrare än människan. Alla i bilen förvandlas till passagerare och kan spendera tiden med att jobba eller varför inte koppla av med en film?
I första hand är det långtradarchaffisarna som riskerar att ersättas av förarlösa lastbilar – men även självkörande taxibilar är på gång. Ingen har väl missat Volvos Uber-projekt som nyligen krävde sitt första dödsoffer i Arizona efter att företagets egna ingenjörer medvetet kopplat bort Volvos säkerhetssystem.

Men det finns ett antal frågor som få ställer – vem ska exempelvis ha råd med den nya tekniken? Inget tyder på att bilarna blir billiga och förmodligen dröjer det ytterligare ett antal år tills de första modellerna säljs som begagnade innan de får en realistisk prislapp. Personligen gillar jag dessutom att köra bil och har svårt att tänka mig själv som en passiv passagerare. Vart tar körglädjen vägen och kommer ordet ”k-ö-r-g-l-ä-d-j-e” överhuvudtaget att existera om tjugo år?
Vinnarna kan däremot bli en kategori som många gånger glöms bort – nämligen grupper som stängs ute från att ta körkort av bland annat medicinska skäl. Med den nya tekniken öppnas helt nya möjligheter att ha bil utan att behöva varken körkort eller ansvara för körningen. Man sätter sig ju bara tillrätta i bilen och säger muntligt vart man vill åka.
USA:s handikapporganisationer klappar händerna av lycka eftersom den nya tekniken skapar helt nya spelregler för människor som hittills haft stora begränsingar att förflytta sig. Det här blir en ny form av självkörande körglädje.

av Carl-Ingemar Perstad / CNP AB