Utsikt från vardagsrummet matsalen.

Ola bygger drömhuset efter eget huvud

När byggaren Ola Oskarsson ”snubblade” över en tomt med sjöläge på Lilla Aggerudsudden slog han till. Nu bygger han drömvillan på egen hand för att få den precis som han vill.
– Det här är ett perfekt läge. Att få bo precis intill sjön och ändå bara ha sju-åtta minuter på cykel till centrum är fantastiskt, säger han.

Sol från sjösidan.

Det är verkligen inget dussinhus som växer fram vid Möckelns västra strand. P-O Olsson på Allbyggaren har ritat huset, men Ola har själv ändrat det mesta. Han har flyttat väggar, bytt plats för rummen och modifierat det 162 kvadratmeterstora huset i många detaljer. Tre huskroppar är nu finurligt sammanfogade utan räta vinklar och strax intill ligger ett 60 kvadratmeter stort dubbelgarage.

I husets hjärta, det stora vardagsrummet, är det fyra meter till taket och där ser man en del av den 70 centimeter höga och drygt nio meter långa limträbalk som bär upp takstolarna. I hela rummets längd finns vikdörrar som kan öppnas helt.
– Huset är väldigt robust byggt. Vi använder bara tio procent av bärigheten, berättar han.

Betonggolven i huset, som ska kläs med grålaserade trägolv i ek för den sköna, mjuka känslan, är redan varma av den vattenburna golvvärmen. Den absolut överskuggande känslan när man kliver in genom ytterdörren är rymd, ljus och värme. Efter en rundvandring kan man också lägga till avskildhet trots den öppna planlösningen. Precis som Ola vill ha det.

Sovrummet med vikdörrar.

På ena sidan av vardagsrummet finns hans egen privata avdelning med sovrum som har vikdörrar ut mot sjön och ett stort badrum med plats för relax och spabad. På andra sidan vardagsrummet, som också ska inrymma matplats, finns det öppna köket. Strax intill ligger det stora kallskafferiet som även inrymmer en vinkällare. En kort korridor leder till två gästrum med eget badrum.
– Någon gång ska väl huset säljas och då är de perfekta som barnrum. Avskilda, men ändå nära umgängesytan, säger han.

Plats för kamin.

Just nu bor Ola i en lägenhet i centrala Karlskoga, men innan han fick lov att steloperera fotleden efter en idrottsskada, bodde han i hus vid Landaplan. Ett hus som han naturligtvis hade byggt om till stora delar invändigt.
– Även där ville jag få i ljus och skapa öppna ytor. Jag rev väggar och satte in stora glaspartier. Jag tror att de nya ägarna är mycket nöjda, skrattar han.
Men när fotledsskadan visade sig läka snabbare och bättre än han trott började drömmen om villaboende gro igen. Helst nära vattnet. Att få bygga sitt eget hus från grunden har varit jobbigt men värt varje timme.

– Det är en speciell känsla att få se något växa fram utifrån egna idéer, och jag har haft väldigt god hjälp av goda vänner. Dessutom har jag anlitat lokala hantverkare för el, rör och plåtslageri, säger han.

Ola, som driver Wermlands mur- och kakelteknik, har hjälpt många vänner under sina år i branschen. Nu har det varit hans tur att få hjälp tillbaka.
– Det är en klar fördel att ha händiga kompisar. Snickarna Håkan Larsson och Janne Lövbacka har exempelvis hjälp till med stommar och tak, det var helt ovärderligt, säger Ola, som också fått mycket god hjälp av sin tvillingbror Alf och sin 88-årige pappa Karl-Erik Oskarsson som nyligen gick bort.

Framsidan.

– Han var ofta här med kaffe och han har hjälpt mig att isolera alla ytterväggar. Det var väldigt fin hjälp och roligt att jobba tillsammans, säger han.
Projektet med det egna huset har slukat det mesta av Olas fritid, men när han kan slita sig i några timmar är det golfbanan som hägrar för den forne bandyspelaren.
– Det är den totala avkopplingen. Det är omöjligt att gå och tänka på jobb när man spelar golf, då måste man fokusera på spelet helt och fullt. Det är väldigt skönt, säger Ola, som ser fram emot att få mer tid att spela golf och att resa när husprojektet är avslutat.

Fördelning varm/kallt vatten.

Om ett antal månader hoppas han också på att kunna slå sig ner i soffan med utsikt över Möckeln och läsa en bok, låta braskaminen sprida skön värme, fylla på något gott att dricka och dra upp vikdörrarna mot altanen.

– Att skaffa båt kan vara en framtidsidé, men för mig räcker det egentligen med att få se vattnet. Det är otroligt rogivande, säger han.

Innan dess kommer vi att följa bygget på Lilla Aggerudsudden i ytterligare ett par avsnitt i Mäklarnytt.

Text: Eva Wiklund.
Foto: Lars Larsson
Foton stomresning: Ola Oskarsson

Ritningen klar.

Armering av platta.

Gjutning med bröderna Gustavsson

Stomresning.

Takstolarna på plats.

Taket regntätat.

Skiss över köket.