Målarsäsongen står för dörren

När vår och sommar närmar sig inspireras många till måleriarbeten utomhus. Fönster, dörrar, fasader och tak kan behöva en uppdatering. Det finns ett antal färgtyper att välja mellan varav åtminstone en har flera hundra år på nacken.

Carin Moberg och Leif Eriksson som tillsammans äger och driver Ovolin Färg & Byggnadsvård, belägen i Karlslund i Örebro, vill gärna slå ett slag för linoljefärg. De båda har lång och gedigen erfarenhet av linoljefärg och tycker att den åldras med värdighet och är lätt att underhålla.

– Det är en färgtyp som är utprovad sen flera hundra år tillbaka, och är varken förbjuden, krånglig eller dyr, säger Leif.

Enligt Carin och Leif passar färgen bra om man renoverar fönster och dörrar, målar fasaden eller har ett plåttak som behöver fräschas upp. Visserligen tar det några dagar extra i torktid, men de båda tycker att det finns så många andra fördelar.
– Färgen smälter in så fint. Den har en djup och sammetslen lyster och de äkta pigmenten som den bryts med, ger ett mjukt och behagligt intryck.
På Ovolin bryter man alltså färgen för hand med äkta pigment. Man klarar att bryta de flesta ncs-koder och har dessutom många egna linoljeserier att välja bland. Varför inte schweizerigrå, Kilsbergsblått eller vagnsgrönt?

När man målar med linoljefärg är det viktigt att man känner till tekniken.
– Färgen skall bearbetas ut i tunna lager och för att det skall gå lätt behövs en bra pensel av naturborst, påpekar Carin.
Bra att känna till är också att en liter linoljefärg räcker cirka tolv till femton kvm på hyvlad yta.
Förr att få mer inspiration och kunskap om hur husens fasader målades förr i tiden och ge idéer på hur de kan målas i dag, så finns nu en permanent utställning vid namn ”Närke i traditionella kulörer” hos Ovolin Färg & Byggnadsvård.


I den gamla kvarnen intill butiken har fyra fasader till hus byggts upp som visar exempel på hur det kunde se ut förr i tiden med slamfärgs- och linoljefärgsmålade ytor. Här finns också några exempel på ytor målade med äggoljetempera.
Kulisserna som byggts upp har exempel på olika typer av tak.
Gemensamt för de fyra hustyperna är att de visar den traditionella färgsättningen både då och idag och vilken teknik som användes.

Carin Moberg och Leif Eriksson äger och driver Ovolin Färg & Byggnadsvård, belägen i Örebro.

Text: Mats Wettergren. Foto: Ovolin