En miljon i sandlådan?

( C a p e C o r a l – U S A )
Kan en Vauxhall Victor vara en investering? Tja, att klassiska modeller lockar en ny generation köpare samtidigt som priserna skenar är inget nytt. Vårt tips är däremot att kolla sandlådan – för med lite tur kan du äga en förmögenhet i form av leksaksbilar. Flera klenoder från Hot Wheels och Matchbox har stigit i värde med tusentals procent samtidigt som de är befriade från såväl fordonsskatt som bilbesiktning.

Äger du ovannämnda Vauxhall Victor i skala 1:74 från Matchbox så kan du vara 45 000 kronor rikare. Men det måste vara den röda 45A från 1958 med originalkartong. Tja, det våras verkligen för leksaksbilen och det har blivit hög tid att leta bland gömmorna på vinden. Kanske har du glömt bort bilen du lekte med som liten och som idag säljs för miljonbelopp.

 

Just nu firas det stort i leksaksvärlden för Hot Wheels fyller 50 år och kollegan Matchbox 65. Det verkar ha gett en rejäl skjuts bland samlare och precis som för fullstora samlarbilar så finns prislistor för miniatyrerna. En beigefärgad kranbil av typen Magirus Deutz från Matchbox värderas till närmare 100 000 kronor medan du får vara beredd att slanta upp runt 40 000 kronor för en lila Olds 442 från Hot Wheels.
Skulle du däremot ha lyckan att hitta en knallrosa folkabuss från 1969 så kan du bli 1,2 miljoner kronor rikare. Men då måste det vara den extremt sällsynta Beach Bomb-modellen i skala 1:64 från Hot Wheels med dubbla surfingbrädor utstickande från bak-
rutan. Det ömtåliga formatet gjorde att tillverkningen lades ner innan den ens hunnit börja, men några prototyper
hittade ändå ut på marknaden. Hur värdefull leksaksbilen är förstår man när det går att köpa uppemot fyra bättre begagnade folkabussar i det eftertraktade deluxe-utförandet med 21 fönster från samma årtionde för motsvarande pengar. Kanske borde Volkswagens amerikanska säljorganisation gå på kurs hos leksaksfabrikerna? För medan miniatyrerna stiger i värde så dalar nämligen intresset för tyskarnas modeller i USA och nu hoppas man kunna växla upp med I.D. Buzz som är en hypermodern folkabuss.

 

Intresset var stort när den avtäcktes vid Pebble Beach Concours d’Elegance i fjol och retrobussen med eldrift ska ge amerikanska Volkswagen en välbehövlig rivstart. Men det dröjer minst ett par år innan tysken börjar synas på de amerikanska motorvägarna och tills dess jobbar man i motvind med ”dieselgate” i färskt minne. Exempelvis nya Tiguan reas ut med rabatter på 20 000 kronor i staterna och Golf av årsmodell 2018 kostar ett par tusen mindre än den tidigare modellen.

Generösa rabatter ska fungera som konstgjord andning tills frälsaren I.D. Buzz anländer och förhoppningsvis blir modellen det stora affischnamnet som ska återväcka jänkarnas intresse för Volkswagen. Om det sedan räcker för att ge samma värdestegring som för folkabussarna från Hot Wheels återstår att se. Nå, har du varit ute i sandlådan och letat?

Carl-Ingemar Perstad / CNP AB