Lotta Söderberg och Stefan Ågren firar Carabs 30-årsjubileum.

Carab i Kristinehamn 30-årsjubilerar

Carab i Kristinehamn fyller 30 år. Det firas mellan 2 till 5 maj med kraftiga rabatter på 30 bilar, tipspromenad med fina priser, korv med bröd, dricka och kaffeservering.

– Vi kommer att lägga ordentligt med krut på våra bilar de här dagarna. Dessutom, blir det bra erbjudanden på tillbehör, säger företagets försäljningschef Stefan Ågren.

Carab har idag tre bilmärken på programmet. Det är japanska Mitsubishi, koreanska Hyundai och franska Citroën. De franska bilarna kom in i bilden så sent som för ett år sedan. Att Carab satsat även på Citroën hänger samman med att importören SC Motors Sweden AB även tar in Hyundai och Mitsubishi.
Citroën fyllde också ett glapp i Carabs utbud av bilar. Mitsubishi och Hyundai har inget utpräglat modellprogram vad gäller transportbilar men den luckan har nu täppts till genom satsningen på
Citroën. Märket har tre modeller, Berlingo, Jumpy och Jumper som alla är populära bland företagen. Citroën har de senaste åren också satsat på de vanliga personbilarna med en lite fräckare design på bland annat C3 och C4 Cactus.


Nuvarande Carab startades egentligen redan 1979, då under namnet Kristinehamns Biluthyrning AB. Företaget hyrde ut bilar och minibussar till främst företag men även till privatpersoner. Då bedrevs verksamheten i lokaler där idag Nordic Husbilar ligger. Två år senare köptes Bilhallen i Kristinehamn AB som låg i OKs föregångare ICs gamla lokaler. Här byggdes senare en barack varifrån man bedrev biluthyrning i ett företag som hette Release. Efter ett tag började företaget även sälja begagnade bilar som köptes in i större partier som sedan såldes vidare till andra bilhandlare.
År 1988 startades Carab i sin nuvarande form. Till en början såldes bilar av märket Mitsubishi och 1991 utökades sortimentet med Hyundai. År 2000 byggdes lokalerna ut med en egen verkstad samt utrymmen för reservdelar samtidigt som bilhallen blev större. Företaget drevs då av Tage Ågren. Hösten 2003 övertog Stefan Ågren och Lotta Söderberg aktiemajoriteten i företaget samtidigt som Tage gick ner på halvtid.
Jubileet firas med kraftigt nedsatta priser på tio bilar av de tre märkena, tillsammans trettio bilar. De som tecknar en order på en bil får också chansen till attraktiva erbjudanden på tillbehör och service.
– Vi har till exempel ett väldigt bra pris på olja berättar Stefan.
Tyngdpunkten under jubileumsdagarna ligger på lördagen den femte men under hela veckan erbjuds en låg ränta på 1.95 procent till de som köper en bil. Det bjuds också på en tipspromenad, korv, dricka och kaffe.

Text: Björn Hallin. Foto: Leif Andersson