Ny etapp med energismarta hus på Sannakajen

Efter att den första etappen av husen från Eco Ready House på Sannakajen i Kristinehamn är sålda har nu försäljningen av den andra etappen startat. Det är fem parhus som ska byggas väster om husen som är klara. Intresset är redan stort för de nya husen och fyra av de tio enplanshusen är redan bokade.

Intresset för utbyggnaden av bostäderna på Sannakajen är stort. Eco House var först ut och i dagarna togs byggstarten av Faluhus 32 bostadsrätter. Nu är det alltså dags för Eco House nya satsning och Svensk Fastighetsförmedling i Kristinehamn har hand om försäljningen.
– Intresset är väldigt stort efter att den första etappen sålts klart. Det är ju ett ypperligt läge och nära både till naturen som till centrum, säger Jonas Carlén, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.
De första Ecohusen som byggdes var tvåplanshus. Flera spekulanter valde dock att vänta med ett köp eftersom de var mer intresserade av enplanshus. De har nu kommit tillbaka och ganska snabbt har fyra av de tio husen blivit bokade.
Ecohusen är mycket energisnåla. En uppskattning visar att husen har cirka 90 procent lägre energikostnader än ett traditionellt hus. Husen är också smarta på så sätt att de kan styras med hjälp av en smartphone eller en surfplatta.


Husen som nu ska byggas är lite drygt hundra kvadratmeter stora och kan fås med tre eller fyra rum utan någon extrakostnad. Husen värms upp med hjälp av en luft-vattenpump. På baksidan av husen finns en altan som ger kvällssol.
Invändigt har alla rum ekparkett och badrummet är helkaklat. Här finns också en duschhörna. Vägg i vägg ligger en tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare samt tvättställ och WC. Köket är utrustat med inbyggd mikro och ugn induktionshäll och köksfläkt samt diskmaskin.
Om allt går enligt planerna kan beslut om byggstarten tas till sommaren och husen kan då stå klara i slutet av nästa år.
– Det som intresserar många är också läget. Strax intill ligger badhuset och det är cykelavstånd ner till Skärgården med badplatser. Det är också gångavstånd till centrum och alla affärer så det är verkligen ett kanonläge, avslutar Jonas Carlén.

Av Björn Hallin