Vägen till snabba cash

( F l o r i d a – U S A )
”Fender-bender” kallas det i USA när man bromsar för sent och knuffar till bilen framför sig i en kö. Det var precis vad som skedde i det här fallet. Ingen skadades, det blev inte en skråma på någon av bilarna och polisen avskrev fallet direkt på plats. Slutet gott, allting gott skulle man kanske tro. Det var i varje fall vad jag inbillade mig tills det ett halvår senare ringer på dörren.

Som i en amerikansk film sticker en kille blixtsnabbt ett kuvert i min hand med orden ”you have been served”. Sedan försvinner han ut i mörkret innan jag hinner reagera. Det visar sig vara en kallelse till civildomstolen i Florida dit jag är instämd för att ha skadat en annan bilist så allvarligt att personen ifråga inte kan jobba.

Hela den här storyn tar sin början en regnig marskväll i en gatukorsning i Tampa på Floridas västkust och året är 2015. Grabben är på väg hem från universitetet, trafiken sniglar fram i rusningstid och bilen framför tvärnitar. Innan sonen hinner reagera har hans stötfångare knuffat till bilen framför. Ur bilen stiger en kille i 20-årsåldern och genast börjar ungdomarna att snacka med varandra. Båda konstaterar att inga personskador finns, att bilarna är hela och kör vidare.

Här borde historien slutat – men eftersom det är i USA har den inte ens börjat! I staterna sätter nämligen advokater i system att lämna in stämningsansökningar för att klämma pengar ur intet ont anade bilister. Tiden är visserligen förbi när advokater raggade kunder på sjukhusens akutmottagningar eftersom det numera är förbjudet. Istället använder man sig av nätet för att ragga nya klienter.

Advokaterna erbjuder sig att jobba gratis i utbyte mot att eventuellt skadestånd delas 50/50 mellan klienten och advokaten. Det är ett spel som är helt riskfritt och att stämma privatpersoner har blivit en guldgruva och miljardindustri i USA. ”Det är mer vanligt än ovanligt att också de enklaste trafikolyckor slutar i domstol om det finns pengar att tjäna” säger vår advokat. Han betalas av sonen Vincents bilförsäkring och att även undertecknad blev stämd berodde på att jag stod med i bilens ägarbevis.

Det ska ta över två år innan småkrocken som inte skadade någon kan läggs till handlingarna. Killen som blev påkörd och i flera månader först sa sig vara helt oskadd får 150 000 kronor i skadestånd av vårt försäkringsbolag. Motpartens advokat ska ju ha sin del av kakan så när han fått sitt återstår 75 000 kronor för en skada som förmodligen var fejkad.

Vår advokat gör ingen hemlighet av att han inte tror ett dugg på läkarintygen som lämnades in i efterhand och som påstår att killen skadats. Men varför betalar ni ut skadestånd till någon som inte är skadad, undrar jag? Advokatens svar är minst sagt förvånande: ”det är praxis”. Att göra upp utanför domstolen är klart mycket billigare än att chansa på att man får domaren och juryn på sin sida. Tror domaren mer på motparten kan det nämligen bli tio gånger så dyrt.
Om familjens bil skadat någon är det självklart att personen ifråga ska ha ersättning. Men i det här fallet dök de påstådda skadorna upp flera månader senare, och de riktigt stora förlorarna blir alla amerikanska bilägare. Någon måste ju betala för alla advokater och med ett samhällssystem där alla kan stämma alla blir det ruskigt dyrt.

I grabbens fall chockhöjdes försäkringspremien med 100 procent till 4 330 kronor i månaden och då ingår inte vagnskada. Ja, du läste rätt – i månaden! Med sådana fantasisummor säger det sig självt att många väljer att köra oförsäkrat och det gör i sin tur att försäkringarna blir ännu dyrare. Blir du själv inblandad i någon trafikincident i staterna så är mitt tips att kontakta en advokat på stående fot för att vara på den säkra sidan. ”Anything you say can and will be used against you in a court of law”.

av Carl-Ingemar Perstad / CNP AB