På mottagningen har Marita flera apparater, en infraröd bastu och dusch.

Marita vill jobba med alternativ medicin

Marita Gullicksson har jobbat i över 30 år inom sjukvården, som undersköterska och mentalskötare.
Nu vill hon satsa på egna firman och intresset för alternativ medicin som hon haft under alla år.

Det började redan när hon var i 25-års-åldern. Då hade hon så svår värk i kroppen att hennes läkare ville sjukpensionera henne.
– Jag vägrade. Jag kunde inte acceptera att jag skulle vara slut i kroppen och sitta hemma och äta piller resten av livet, säger Marita.
Hon började läsa allt mera om alternativa behandlingsformer och mental träning och kom fram till att hon behövde tänka mer positivt. Dessutom behövde hon mer vitaminer och mineraler. Hon bestämde sig också för att sluta äta socker och snabba kolhydrater.
– Jag slutade med mina mediciner och idag har jag i stort sett ingen värk. Ibland kan fingerlederna svullna lite, eftersom jag har en reumatisk sjukdom, men det är sällan, säger hon.
Företaget KenMar har hon haft länge, men under några år har det länge legat vilande. Istället har hon pendlat till Norge för att jobba som undersköterska och det gör hon fortfarande.
– Men nu har vi byggt en mottagning i källaren så att det finns utrymme och jag gör en omstart, säger Marita, som har inriktat sig på psykisk och fysisk hälsa genom olika olika utbildningar inom detta.
I källaren finns olika apparater, som för den oinvigde ter sig helt obegripliga. Marita säger att det handlar om frekvensanalys och bioresonans.
Med hjälp av hörlurar som skickar ut ljudvågor menar hon att man kan scanna alla organ i kroppen och hitta obalanser. Detsamma gäller den metallstav som man ska hålla i handen.
– De här apparaterna kan både upptäcka och rätta till obalanser. Både jag och mina kunder ser att det fungerar, säger hon.
– Med hjälp av apparaterna kan jag se nivåerna av vitamin, mineral och aminosyror i kroppen, och jag kan även kontrollera blodtryck, blodvärde och urinprov, säger hon.

Vilka är då kunderna? Marita menar att det många gånger handlar om värk, utmattning eller trötthet som man inte lyckats bli av med.
– Många som kommer hit har försökt med mycket annat, säger hon.
På hyllorna tronar också en lång rad burkar med olika preparat; örter, vitaminer och mineraler.
– Förr fick man ju i sig mycket mer vitaminer helt naturligt. Idag, när exempelvis apelsinerna packas gröna i kartonger och får mogna utan solljus, så innehåller de inte särskilt mycket vitaminer. Därför behöver vi tillskott, säger Marita, som just nu också slutför en utbildning till samtalsterapeut.
– Kroppen och själen hänger samman. För mig är det en positiv utmaning att kunna hjälpa mina kunder på många olika plan, säger hon.

av Eva Wiklund