Fler tjejer i motorsporten

Susanne Kottulinsky 1987

Susanne Kottulinsky, den förra framgångsrika rallyföraren med SM- och EM-titlar i bagaget, fick tyvärr förhinder att delta på Johan Janssons Stiftelse 20 år med sin föreläsning ”Tre generationer motorsport”. Vi ringde upp Susanne före eventet och pratade om motorsporten som präglar familjen och om hur hon vill arbeta för fler tjejer inom motorsporten.

Susanne är invald i Internationella bilsportsförbundets (FIA) kommission för kvinnor som startades på initiativ av Michéle Mouton, en av världens mest framgångsrika kvinnor inom internationell motorsport. Kommissionens mål är att arbeta för fler tjejer inom bilsporten. Projektet EU Young Program lyder direkt under FIA och ska pågå 2018-2019. Åtta länder får delta i projektet och Sverige är en av dem.

Jämställd sport
Varför det är fortfarande är få tjejer och kvinnor inom bilsporten är något som engagerar Susanne Kottulinsky. Svaret är enkelt menar hon. Det är helt enkelt för få tjejer som lockas av sporten. Därför är hon glad att med hjälp av FIA kunna stötta de redan aktiva kvinnorna och samtidigt bidra till att fler tjejer vågar prova sporten. Susanne menar att motorsport är en av de sporter som faktiskt är jämställd, tack vare just bilen. Hennes dotter Mikaela Åhlin-Kottulinsky är just nu den enda kvinnliga STCC-föraren och en förebild.

En motorsportsfamilj
Intresset för motorsporten är en del av familjen. Sonen Fredrik Åhlin visste sedan barnsben att han skulle köra rally och Susannes far Freddy Kottulinsky blev på sin tid den enda svensken att vinna Dakar Rally. Motorintresset var inte lika självklart för dottern Mikaela, men den kom när hon var i 12-årsåldern och hennes bror skulle sälja sin gocart. Att hon inte skulle få ärva den, liksom allt annat som småsyskon får ärva, var helt otänkbart. Och på den vägen är det.
Susanne berättar om fördelar och nackdelar med motorsport och utmaningarna som ställs på framförallt kvinnor. Hon vågar sticka ut hakan och påstår att ”Att vara tjej inom motorsporten är som att vara en prins. Alla vill köra ifrån en prins.”

Av Nina Simonen