Bilnyheter från världens alla hörn!

Ett gyllene tillfälle
Det är inte varje dag man får chansen att lägga racingvantarna på en Aston Martin Vulcan. Den unika supersportbilen är tillverkad i 24 exemplar – en för varje timme av det klassiska 24-timmarslopppet på Le Mans och inom kort kommer ett av vrålåken att auktioneras ut. Priset förväntas klubbas runt 27 miljoner kronor, vilket betyder att prislappen stigit med cirka sju mille på två år. Britten är avsedd strikt för bankörning och motorn är en V12:a på 820 hästkrafter som ser till att färden till hundra fixas på 3,5 sekunder.

 

Att sitta i klistret
Att ”lura” självkörande bilar har visat sig vara enklare än vad man tidigare trott. Ett gäng forskare på universitetet i Michigan lyckades manipulera en bil genom att – hör och häpna – sätta stickers på en vägskylt. Tja, en futtig klisterlapp var allt som krävdes för att bilen skulle köra mot stopp. Självkörande bilar använder sig nämligen av algoritmer för att läsa av vägskyltar så klotter eller klisterlappar kan alltså få systemet att haverera. Det kommer således att krävas ett mattesnille för att lösa den här ekvationen innan de självkörande bilarna kommer ut på vägarna.

 

Extrem supersportbil
Italdesign ägs av Volkswagen-koncernen och nu släpper designhuset sin första egna supersportbil. Zerouno kommer att tillverkas i ynka fem exemplar och prislappen på 13 miljoner har knappast avskräckt kunderna. Det sa bara poff så var bilarna borta och eftersom försäljningen gick som smort så flaggar italienarna redan nu för att de kommer att släppa en andra version. Under den läckra karossen gömmer sig en V10:a på 610 hästkrafter.

 

 

Oj, vilken dyr ”svarttaxi”
Londons ikoniska svarta taxibilar ska köras på el och tekniken kommer ifrån Volvo. De tuffa dieselkraven tvingar britterna att byta ut sina gamla trotjänare till ett mer miljövänligt alternativ. Geely har investerat närmare tre miljarder i utvecklingen av nya LEVC TX som kan köra upp till elva mil på en laddning eller 60 med hjälp av räckviddsförlängaren i form av en bensinmotor. De svarta taxibilarna är knappast billiga utan kostar som en Porsche Macan, vilket i runda slängar betyder 600 000 kronor. Oj, vilken dyr ”svarttaxi!”

 

Lynk & Co eller Lincoln
Ford vidtar nu rättsliga åtgärder för att stoppa kinesiska Geely från att döpa sitt nya bilmärke till Lynk & Co. Ni som hänger med i svängarna förstår därmed att det rör sig om ett systermärke till Volvo och Lynk & Co har också sitt högkvarter i Göteborg. Men säg den glädje som varar… Ford menar nämligen att namnet påminner alldeles för mycket om deras lyxmärke Lincoln och har fått fram till den 15 november på sig att övertyga det amerikanska patent- och registreringsverket att så också är fallet.

av Jenny Nilsson / CNP AB