Göran Eriksson är en av delägarna i Järn & Maskin och arbetar efter ett roterande schema i den nyöppnade Karlskogabutiken.

Järn & Maskin öppnar i Karlskoga och flyttar i Kristinehamn

Kristinehamnsföretaget Järn & Maskin expanderar och öppnar en ny butik i Karlskoga. Inom kort går också flyttlasset till nya lokaler på Drevsta i Kristinehamn.

Strax innan semestern slog den nya butiken i Karlskoga upp dörrarna på Häsängsvägen. Järn & Maskin har sedan länge varit samarbetspartner till Air Liquide, ett världsomspännande företag som levererar gaser, teknik och tjänster till industriföretag och sjukvården.
Air Liquide letade länge efter en ny återförsäljare för sin gasdepå i Karlskoga. När de inte hittade någon självklar ersättare valde de att fråga Järn & Maskin i Kristinehamn. Sedan gick det mesta med rekordfart. Nya lokaler för en butik hittades på Häsängsvägen intill JiHå Plast. Gasdepån är större än den man har i Kristinehamn och samtidigt bestämde företaget att ta steget fullt ut och öppna en butik med snarlikt sortiment som i Kristinehamn.

Järn & Maskin servar företag med en rad olika industriförnödenheter som verktyg, maskiner, olika järnvaror, arbetskläder, utrustning för trädgården och en rad andra produkter.
– Vi startade i butiken den tolfte juni före semestern och har märkt ett allt större intresse. Vi hade ju en snabb uppstart. Den första tiden har vi ett lite begränsat sortiment men det bygger vi ut allt eftersom, säger Björn Karlsson på Järn & Maskin.
Varje dag går en turbil mellan butiken i Kristinehamn och Karlskoga och det som ännu fattas i sortimentet går snabbt att få fram.
– Vi vill gärna anpassa oss till vad kunderna frågar efter och tanken är att vi ska få ett bredare och kundanpassat sortiment efter ett tag, säger Björn Karlsson.

Idag bemannas butiken i Karlskoga med en person och arbetet sker efter ett roterande schema mellan de som arbetar i Kristinehamn.
Men det är inte bara den nya butiken i Karlskoga som är aktuell för Järn & Maskin. Någon gång i månadsskiftet september och oktober flyttar företaget från den nuvarande lokalen på Skaraborgsvägen ut till Drevsta lokalerna. De nuvarande lokalerna på Skaraborgsvägen är ungefär 1 250 kvadratmeter stora men inte så ändamålsenliga då en del utgörs av källarutrymmen. På Drevsta får företaget en lokal på lite drygt 900 kvadratmeter och i ett plan.

Järn & Maskin har öppnat en ny butik på Häsängsvägen och är återförsäljare för gasföretaget Air Liquide.

– Vi får ett betydligt bättre läge och det är lättare att komma in till butiken. På Skaraborgsvägen har vi visserligen ett mer centralt läge men det har varit ett bekymmer för kunderna att åka in och ut från butiken, säger Björn.
I de nya lokalerna blir butiksdelen lika stor som den nuvarande. Det man minskar på är lager och godsmottagning.
Järn & Maskin startades för drygt sextio år sedan. Företaget låg då på Tegelslagargatan 19. Då var sortimentet annorlunda mot idag. På den tiden såldes bland annat mjölkmaskiner och en av dåtidens lyxbilar, Borgward Isabella. År 1967 köpte Georg Karlsson företaget och tre år senare kom sonen Hans Karlsson in i verksamheten. Han är numera en av delägarna i Järn & Maskin. På den tiden fanns det sex järnhandlare i Kristinehamn men under årens lopp har det reducerats till en enda. År 1990 flyttades verksamheten till de nuvarande lokalerna på Skaraborgsvägen och nu är det alltså dags för nästa flytt.

av Björn Hallin
Foto Sirpa Tanskanen