Wilhelm Kåge i ateljén 1919. Foto: Nationalmuseum.

Porslinets egen dag firas i Gustavsberg

Söndagen den 27 augusti arrangeras Porslinets dag i Gustavsberg. Traditionen har över 20 år bakom sig och bjuder en mängd aktiviteter i och runt om porslinsmuseet.

Wilhelm Kåge, servisdelar ur ”Liljeblå”, modell KG, 1917. Foto: Åsa Lundén/Nationalmuseum

På Gustavsbergs Porslinsmuseum är det fri entré och visningar av sommarutställningen ”Wilhelm Kåge – från arbetarservis till drakfisk” som belyser Kåges mångsidiga produktion och visar hur hans konstnärskap är högaktuellt än i dag. Det är även visningar av porslinsmuseets permanenta utställningar. I verkstan kan besökarna med handledning av museets pedagoger prova på vad man kan göra med lera. Drejskivan är igång och det går att testa en rad andra tekniker. Porslinsmålningsförbundet är inbjudnet för att demonstrera porslinsmålning. Självklart kan man som vanligt måla sin egen kopp eller tallrik.
Utanför museet anordnas en porslins- och keramikmarknad med både gammalt och nytt. Elever och lärare från Leksands folkhögskolas keramiklinje presenterar sin verksamhet. Lokala mathantverkare säljer sina egenproducerade varor.
Dagen bjuder på ytterligare aktiviteter som exempelvis möjligheter att resa med skärgårdsångaren M/S Gustafsberg VII på en guidad tur till Porslinets dag. Båten avgår från Nybrokajen kl. 9.00, båten är även öppen för besökare när den ligger förtöjd i hamnen under hela dagen.

Keramikverkstaden på porslins-museet, foto: Marika Bogren/Nationalmuseum.

Porslinets dag på Gustavsbergs Porslinsmuseum arrangeras av Nationalmuseum, som under sommaren 2017 driver museet.
I övrigt i Gustavsberg är ateljéerna hos konstnärerna i föreningen G-studion öppna, Gustavsbergs blåsorkester underhåller och det bjuds på en mängd andra aktiviteter med anknytning till porslinet och keramiken.

Porslinets dag
söndag 27 augusti klockan 11-16

Källa: Nationalmuseum.