Joel och Andreas tar över Karlskoga Fastighetsbyrå

Joel Hämälä och Andreas Jinnerstrand tar över Fastighetsbyrån i Karlskoga. Anders Hallström tänker trappa ner men stannar kvar i ett år.

– Karlskoga och Degerfors är två spännande kommuner och vi ser en väldigt stor potential här. Samtidigt är Fastighetsbyrån välskött med många nöjda kunder. Nu ska vi ta det en nivå till och få ännu fler och ännu nöjdare kunder.
Det säger Andreas Jinnestrand och Joel Hämälä som tar över Fastighetsbyråns verksamhet i Karlskoga och Degerfors kommuner.

Joel och Andreas träffades på Malmö högskola 2008 där de under två år utbildade sig till mäklare. Andreas har fastighetsmäkleriet i blodet. Hans far har är mäklare och drivit Fastighetsbyråkontor i bl a Örebro, bergslagen mfl och tack vare det halkade Andreas in på samma spår. Joel, som är född och uppväxt i Katrineholm, hade innan Malmösejouren arbetat som mäklarassistent ett par år på en mäklarbyrå i Stockholm och i Katrineholm.
Redan under utbildningstiden konstaterade de två att de hade många beröringspunkter och att de arbetade bra tillsammans. Samarbetet ledde fram till att de tagit över fyra av Fastighetsbyråns kontor som franchisetagare,  kontoren i Kumla, Hallsberg, Askersund och Laxå. Det innebär ett tätt sammanhållet område och som till en del gränsar till bland annat Degerfors kommun. När tillfället yppade sig att utvidga området även till Karlskoga och Degerfors nappade de två.

Trivs bra

– Vi har arbetat tidigare mot Karlskoga och Degerfors och vi har starka kopplingar till området samtidigt som vi trivs väldigt bra här. Det är två kommuner med en bra tillväxt och en intressant och bra bostadsmarknad, säger Joel.
Både Andreas och Joel efterlyser fler satsningar på nya bostäder, främst lägenheter.
Det som skulle behövas i Karlskoga är fler hyres- och bostadsrätter för att få fart på flyttkedjorna. Idag sitter många 40- och 50-talister kvar i sina hus som många gånger är för stora ytmässigt sett för dem. Men då det är svårt att hitta nya attraktiva boenden i till exempel en bostadsrätt sitter många kvar i sina bostäder.
– Fler lägenheter skulle betyda att både ungdomar får flytta in i nya hyresrätter och de äldre husägarna erbjuds vettiga bostadsrätter, menar Andreas.

Välmående

Flera nyproduktionsprojekt ligger i pipen och det är oerhört positivt för kommunerna och dess invånare, då många av projekten är privatfinansierade och privatägda sänds en tydlig signal om att marknaden är välmående.
I Karlskoga har många bostadsrätter sålts privat de senaste åren. Det är en utveckling som håller på att vända. Idag ökar andelen bostadsrätter som förmedlas av mäklare och en trolig orsak är att priserna stigit och att många därför söker tryggheten i att förmedla lägenheterna genom en mäklare.
Både Andreas och Joel ser Fastighetsbyrån under Anders Hallströms ledning som en framgångsrik och intressant verksamhet med en bra kundstock och många nöjda kunder.
– Vi ser onekligen en stor potential här i Karlskoga och vi ska ta verksamheten till nästa nivå och arbeta för att vi får både fler och ännu mer nöjda kunder, säger Joel.
Förutom Joel och Andreas kommer Anders Hallström att arbeta kvar på kontoret tillsammans med Ann Skoglund, Emelie Björndahl Svensson och nybakade fastighetsmäklaren Amanda Mether.
– Jag kommer att stanna åtminstone ett år till, säger Anders. Sedan får vi se vad jag hittar på. Nu ska det bli skönt att enbart få arbeta med fastighetsmäkleriet och slippa ansvaret för att sköta kontorssysslorna som har tagit mycket tid. Nu får jag helhjärtat ägna mig åt det som är mest roligt.

Anders framgångsrik

Anders har mångårig erfarenhet som mäklare och under årens lopp har han drivit upp fastighetsbyrån till en av de mest framgångsrika i Karlskoga. Han började 1983 då han tillsammans med en kompanjon drev Värmlandsmäklaren. 1997 gick verksamheten över i Fastighetsbyrån och Anders blev en av de första franchisetagarna i kedjan. Under årens lopp har han förmedlat en rad fastigheter och bostadsrätter.
– Under de 34 år jag hållit på har det blivit flera tusen överlåtelser, säger Anders.
Det betyder att det är en rad både kända och mer okända fastigheter som Anders förmedlat. Speciellt minns han det första, ett hus i Mobråten utanför Degerfors.
– När det var dags att visa huset och vi stod inne i fastigheten bar det sig inte bättre än att strömmen gick. Vi lyckades hitta några stearinljus och sedan kunde vi gå runt och titta på hur huset såg ut. De som var där köpte sedan huset och de bor kvar där än idag, berättar Anders.

Under årens lopp har priserna på både bostadsrätter och fastigheter gått upp och speciellt de sista åren har prisutvecklingen vänt uppåt. Fastighetsbyrån har också fått allt fler kunder i Degerforsområdet.
De kommande åren tycker alla ser spännande ut.
– Vi vill nog gärna berömma både Karlskoga och Degerfors kommuner som är mycket aktiva med att utveckla nya bostadsområden, dra kommunala va-ledningar till äldre områden som ligger sjönära och därmed är attraktiva att bo i, säger Joel. Man satsar också rejält på att bygga gång- och cykelvägar.

I Degerfors pågår just nu flera projekt med sjönära boenden och i Karlskoga har kommunen satsat på båda sidor av Möckeln. Här har flera fritidsboenden gjorts om till permanentbostäder samtidigt som det byggs en rad nya villor.
– Det ser onekligen spännande ut för framtiden och det är verkligen kul att vara här, avslutar Andreas och Joel.

av Björn Hallin

Leave a Reply