Tvätta bilen rätt & lätt

Sommaren närmar sig med stormsteg och det är hög tid att få bilen ren inför ”ROAD 2016”. Vintern sätter sina tydliga spår och vägsalt, grus samt tjära sliter hårt på lacken. Så fram med hink, schampo, tvättsvamp samt vatten och ge din pärla kärleken den förtjänar. Vi har tagit fram några goda tips och råd som inte bara gör jobbet enkelt, utan även lämnar ett skinande rent resultat.

Att pyssla om bilen inför sommaren tar sin lilla tid men resultatet är utan tvekan värt besväret. Det mödosamma arbetet gör nämligen inte bara bilen och dess resenärer glada, utan en annan trevlig bonuseffekt är att andrahandsvärdet ökar. Nu drar vi i gång med städningen…

Tvätta bilen rätt & lätt 3 Tvätta bilen rätt & lätt 2

Insidan räknas

Vi börjar med att rengöra gummimattorna och det bästa är att använda ett skonsamt rengöringsmedel. Tänk inte ens tanken på att använda avfettning, vilket resulterar i att man får en hal yta som kan vara rent livsfarlig. Dammsug bilen ordentligt och glöm inte sätena där det ofta samlas grus i sömmarna. Har du läderklädsel så passa även på att impregnera lädret så det inte drabbas av sprickor. Mikrodukar kommer väl till pass när du ska rengöra instrumentpanelen och på ställen där det är svårt att komma åt, vid exempelvis ventilationsgallren, kan tryckluft och en liten tandborste vara en perfekt hjälp. Avsluta med att putsa alla glasrutor med vanlig fönsterputs då vintern bygger upp en fet hinna som kan ta sin lilla tid att få bort. Sådär, nu är insidan färdig och det är dags att plocka fram vattenslangen!

Tvätta bilen rätt & lätt 6 Tvätta bilen rätt & lätt 5

Välvårdat yttre

Börja med att fylla en hink med vatten och bilschampo, använd inte vanligt diskmedel då det kan bli fula fläckar i lacken. Spola sedan ordentligt med vatten, börja nedifrån och upp eftersom den upplösta smutsen rinner av lättare över en ren kaross samtidigt som eventuell avfettning får full effekt. Använder du högtryckstvätt så tänk på att hålla munstycket 30 centimeter ifrån bilen och i en vinkel av 45 grader för att på så sätt ”skjuta” smutsen ifrån karossen. Gå sedan över hela bilen med tvättsvampen i mjuka cirkulerande rörelser. Glöm inte att skölja svampen ofta och noga så att eventuella gruspartiklar hamnar i hinken och just därför rengör vi fälgarna sist. För att dessa ska vara smidiga och enkelt att hålla rena rekommenderar vi att man vaxar sina aluminiumfälgar två gånger om året – precis som resten av bilen. Men åter till tvättandet – vi avslutar med att torka hela bilen med sämskskinn för att slippa fula kalkfläckar. Nu är pärlan inte bara redo inför ”ROAD 2016” utan det kommer även bli ett rent nöje att köra bilen.

Tvätta bilen rätt & lätt 4 Tvätta bilen rätt & lätt 1

av Jenny Nilsson / CNP AB

Leave a Reply