Apotek Bojorten satsar på hudvård

Lotta Larsson och Johanna Lindahl visar några av alla hudvårdsprodukter som apoteket har i hyllorna.

Alla har sin unika hudprofil vilket betyder att huden behöver olika sorters produkter. Det kan vara preparat som jämnar ut tunna hudlinjer, återfuktar torr hud eller gör fet hy mindre fet.
Det är inte helt lätt att veta vilka produkter som passar den egna hudtypen. Det har fått Apoteket att satsa mer på hudvård och Apoteket Bojorten i Kristinehamn är ett av kedjans femtio utvalda hudvårdsapotek.

Här får kunderna hjälp med allt, från att lösa in recept till att köpa huvudvärkstabletter och allt annat som här till ett vanligt apotek. Men en stor del av utrymmet upptas av hyllor med en rad olika hudvårdsprodukter från olika leverantörer. Apotekets hudvårdsprodukter är kvalitetssäkrade i sex steg och har en kvalitetsgaranti, vilket betyder att om kunden inte är nöjd får han eller hon pengarna tillbaka.

För att inte gå vilse bland alla krämer och salvor hjälper Johanna Lindahl och Lotta Larsson till med en huddiagnos för den som är rådvill.
Johanna och Lotta kollar tillståndet i pannan, på näsan, kinderna, hakan och halsen. Hur ser linjerna ut, är de fina, lite grövre eller kanske blivit rynkor. Huden kan också vara allt från normal till överkänslig, kunden kanske har acne eller eksem, allt det tittar man på. Ett lätt tryck på till exempel kinden med ett pennliknande litet instrument ger svar om huden är torr eller fet.
Konsultationen visar också vad kunden vill med behandlingen och för att det inte ska uppstå några oklarheter tittar man också på vilka produkter som kunden använder idag.
– Sedan går vi igenom vilka produkter som blir bäst för att nå målet som kunden satt upp, berättar Lotta.
När de kommit fram till vilken typ av hud kunden har, om man är känslig mot något, om det finns linjer i ansiktet och storleken på dom samt hur tillståndet i huden är tas stegen mot de sju hyllorna med olika hudpreparat. Hos Apotek Bojorten finns det mesta för att huden ska kunna skötas på ett bra sätt.
Kunderna får också råd hur de ska använda preparaten och tack vare att man ingår i apotekskedjan finns en rad små provförpackningar som kunden kan prova innan man köper en större förpackning.
– Att göra ren huden ordentligt är A och O, säger Johanna.
Det är också en ordentlig rengöring som man startar dagen med. Det tar bort skräp som huden samlat på sig under natten som döda hudceller och svett. Ett ansiktsvatten återställer sedan hudens naturliga pH-balans innan det är dags för en dagkräm. Ibland kan det vara bra att lägga på ett serum och en ögonkräm före dagkrämen.
Sedan, innan man kryper ner i sängen på kvällen, ska huden göras ren på nytt. Makeupen torkas bort med ett ansiktsvatten och liksom på morgonen läggs ett serum på innan nattkrämen smörjs in.
Under natten sover inte huden. Tvärtom är det full aktivitet. Nu förnyas cellerna, huden reparerar sig själv, gamla hudceller stöts bort och nya produceras. Med rätt hudvård kan den här processen få hjälp.
Ofta görs huden ren med hjälp av en peeling. Det finns olika typer som preparat med små korn och om kunden har akne rekommenderas en enzympeeling som även finns för känslig hud.

Det finns andra problem än trött och glåmig hy och kråksparkar runt ögonen. Det kan vara hudsjukdomar av olika former och här hänvisar Johanna och Lotta kunderna till en hudläkare som ställer en diagnos. Ibland kommer kunderna in med utslag eller hudmärken och är oroliga för att det är något allvarligt.
– Då finns det en särskild app man kan ladda ner och ta bilder av hudmärket. Bilderna skickas tillsammans med en beskrivning av symtomen till en hudläkare och svaret kommer inom tjugofyra timmar, avslutar Johanna.

Vill man boka tid på Apoteket Bojorten kan man göra det genom bokadirekt.se vilket är helt kostnadsfritt.

av Björn Hallin

Leave a Reply