Christine af Bro – ett flytande stadsvapen

I tio år har bojorten Christine af Bro fungerat som en flytande symbol för Kristinehamn.

Bojorten är ett fartyg som har sitt ursprung i Holland och Flandern. Med sin flata botten passade skeppstypen bra för grunda farvatten. Med början på 1600-talet var Kristinehamn den viktigaste utskeppningshamnen för stångjärn och järnet fraktades då på bojortar. Inte för inte finns bojorten i Kristinehamns stadsvapen.

Christine af Bro är en replik av den historiska modellen, men med vissa moderna faciliteter, som t ex en dieselmotor på 300 hk, som driver fartyget på dess turer.

Kommunen äger båten, men Rederiaktiebolaget Bojorten har uppdraget att driva trafiken, som består av olika aktiviteter.

– Tre gånger i veckan gör vi så kallade piratturer ut på Ölmeviken och barnen får chansen att leta efter en skatt på Saxholmen. När vi lämnar ön skrämmer vi saxarna med skott från våra kanoner, berättar Per Modin, vd för rederiet.

Turer till Picassostatyn står också på programmet. Där kan man få guidning kring den berömda Picassostatyn. Särskilt aktuellt i år då statyn Jaqueline fyller 50 år.

Kvällskryssning med mat ombord och turer i den inre farleden till Karlstad är andra aktiviteter som hugade deltagare kan boka på www.visitvarmland.se

Att driva passagerartrafik med en träbåt kräver ständigt underhåll. I april är det dags för den årliga färden till torrdockan i Sjötorp, där båten ses över inför sommarsäsongen. Till hösten bär det av till varv i Stockholm, där hela skrovet ska drevas om för att vara tätt och säkert.

Den 7-9 juli besöker ostindiefararen Göteborg Kristinehamn och då kommer Christine af Bro att ledsaga ostindiefararen till kaj, salutera och dessutom köra turer i hamnen.

– Välkomna till sommarens turer, hälsar rederiets vd Per Modin.

av Anders Björklund

 

Leave a Reply