Tema Energi med Bäckmans stenhuggeri

Klassisk kakelugn med modern teknik – direktverkande vedvärme med värmelagring från JP Walther.

Bäckmans stenhuggeri gör en nysatsning på kakelugnar och kaminförsäljning

Under 1990-talet var Bäckmans stenhuggeri i Karlstad en av landets största återförsäljare av kaminer och spisar i Sverige. I slutet av 1990-talet såldes verksamheten av. Men varje vecka efter det har det kommit kunder och frågat efter kaminer och tillbehör och för ett tag sedan togs beslutet att på nytt ta upp försäljningen.

Det var åren 1986-1987 som Bäckmans stenhuggeri breddade verksamheten med att börja sälja kaminer och spisar. Det blev ett komplement till den vanliga verksamheten med byggnadssten, bänkskivor i stenmaterial och gravstenar. Omsättningen steg år efter år och sysselsatte som mest 12-13 anställda. Det var rejäl fart på försäljningen och när det gick som bäst togs beslutet att knoppa av kamindelen och sälja den till en spekulant.

Trots att det gått lång tid sedan försäljningen av kaminer upphörde har det inte trängt igenom ordentligt till kunderna.
– Varje vecka kommer det in kunder som frågar efter kaminer, skorstenar eller reservdelar till anläggningar som de köpt tidigare, berättar Bosse Kennerstad, vd på Bäckmans Stenhuggeri. Därför tog vi beslutet att smyga igång lite försiktigt igen med kaminer och spisar.

bacmans2Bosse Kennerstad, vd på Bäckmans stenhuggeri framför en del av de olika kaminer som företaget säljer.

Bara på några veckor har ryktet spridit sig och trots att man smygstartat, har två murare anställts som i dagsläget har fullt upp med att installera kaminer, renovera gamla murstockar och montera kakelugnar. Tidigare sålde Bäckmans runt 700 kakelugnar och efter 20-25 år finns det nu behov av att renovera en stor del av dem. Även nu finns kakelugnarna i sortimentet hos Bäckmans men idag har de modernare teknik. Äldre kakelugnar får eldas upp försiktigt och först efter några timmar sprider de en skön värme. Dagens kakelugnar avger omedelbart strålningsvärme och värmen i rökgaserna tas tillvara på ett effektivt sätt vilket betyder att de värmer både snabbt och länge och har en hög verkningsgrad.

Dagens braskaminer och kakelugnar finns i olika typer och storlekar och passar därför även i moderna villor. Liksom flera av de vanliga kaminerna kan de fås vattenmantlade och kan då kopplas in på husets befintliga värmesystem. Även tappvarmvattnet kan värmas från anläggningen. Sådana system ska kompletteras med ett laddpaket och skulle strömmen gå klarar ett sådant reservsystem av att försörja cirkulationspumpen tills den ordinarie elen så småningom kommer tillbaka. På det sättet kan ett helt hus värmas upp och doppet i badkaret är räddat även under stormiga höstdagar med elbrist i nätet.
– Det ligger i tiden att satsa på en kamin eller kakelugn för att värma huset helt eller delvis, säger Bosse Kennerstad. Många är beredda att tänka om idag. För runt 10 000 kronor får man en bra kamin och sedan tillkommer kostnaden för skorstenen om man inte har det sedan tidigare. Väljer man istället att satsa på en kakelugn med vattenmantling handlar det om en investering runt 100 000 kr. De fabrikat som Bäckmans tagit upp i sortimentet är danska Morsø, norska Dovre, Österrikiska Lohberger och tyska Brunner.

Det är inte bara själva kaminen som Bäckmans kan hitta en lösning på. Som det stenhuggeri man är finns också ett stort utbud av allt från marmor och skiffer till granit och kalksten som man kan ha både framför som bakom eller under kaminen. Materialet kan skräddarsys efter förutsättningarna i rummet där kaminen eller kakelugnen ska placeras. Den som vill ha tips på hur det kan se ut i verkligheten med en kamin kan få tips i utställningen av olika kaminer, spisar och skorstenssystem som företaget har på Rådalsvägen i Skåra utanför Karlstad.

av Björn Hallin

bacmans3En läcker vedspis från österrikiska företaget Lohberger som i designen mer liknar en modern elspis än en äldre svart vedspis. Den kan fås med en glaskeramikhäll och kombinerar modern laserteknik med traditionellt hantverk.

 

Leave a Reply