Villa Ekeliden är ett av Karlskogas äldsta hus. Genom åren har huset – som omskrivits av självaste Selma Lagerlöf – inrymt såväl klockarbostad som apotek, och sedan i höstas är det Bollito som huserar innanför de gula träfasaderna.
– Vi vill skapa en oas med härlig atmosfär och god mat, säger Johan Varg som tillsammans med Nora Jokinen driver Bollito.


Nora Jokinen och Johan Varg lärde först känna varandra som kollegor på den restaurang som tidigare fanns i just Ekeliden. När den restaurangen stängdes efter förra sommaren började tanken på att ta över och själva bli krögare gro.
– Vi skojade om det först att ”ska inte vi köpa det”, men insåg att vi tyckte att det vore kul så vi satte oss ner och tittade på det och så blev det så.
I november kunde man så, efter att ha renoverat och fixat för att sätta sin prägel på matsalen, öppna portarna till Bollito.
– Det har gått över förväntan, säger Nora, vintern är alltid svår men det har gått bättre än vi hade trott. Det är mycket jobb men man har väldigt roligt också.
De understryker vikten av att ha roligt på jobbet, att det är något som smittar av sig på stämningen och bidrar till trivseln hos gästerna.

– Vi är en liten tight skara som jobbar här och man känner av att det blir lite familjärt mellan oss, menar Johan.
– Många som kommer hit säger att det är lite som att komma hem, fyller Nora i.
Menyn beskriver de som en blandning mellan italienskt och svenskt. Italienska rätter lagas med svenska råvaror, och vice versa. En inriktning som visat sig vara uppskattad då responsen från gästerna varit över förväntan.
– ’Ndujapastan har varit väldigt populär, säger Johan med ett leende.
Ett drygt halvår efter att man för första gången öppnade känner både Nora och Johan att det var helt rätt beslut att ta klivet till att driva sin egen restaurang. De trivs med att jobba för sig själva, och ambitionen är att vara en plats dit man kommer för att äta gott och trivas, med skön stämning under långa, härliga kvällar.
– Det ska vara en oas liksom.
Ett steg på vägen dit är den nya veranda man byggt på baksidan av Ekeliden för att kunna dra nytta av kvällssolen och skapa en härlig plats för Karlskogaborna att njuta av mat och dryck.
– Verandan har varit efterfrågad länge, säger Nora, soliga dagar är det fullt där bak, det är jättekul.
Förhoppningen är att den stundande sommaren ska bjuda på många sådana vackra dagar och fina kvällar, och på längre sikt finns redan tankar om att fortsätta utveckla såväl verksamheten som menyn. Målet är tydligt.
– Vi vill bli bäst i Karlskoga, säger Johan med ett leende. Många restauranger här i stan är duktiga men vi vill vara bäst; laga god mat, ha nöjda gäster och ha roligt längs vägen.
Text och foto: Nicklas Remmegård