Janne Karlsson och Ann Axberg hoppas att någon vill ta över det roliga jobbet att driva en av Karlskogas mest älskade butiker.

Anrika och älskade Spongs Bokhandel är till salu

Det sägs ibland att en bok kan man egentligen inte äga, man har bara förmånen att ta hand om den en tid. Kanske kan detsamma sägas om en bokhandel. I alla fall en boklåda med den tradition och historia som Spongs Bokhandel i Karlskoga. För nuvarande ägarna Janne Karlsson och Ann Axberg börjar det bli dags att lämna facklan vidare.

– Nu är ett bra läge för att lämna över till någon ny kraft med ny energi och idéer, säger Janne Karlsson.

När familjen Spong öppnade den bokhandel de skulle komma att driva i 40 år var det nog få som ens kunde föreställa sig att butiken skulle finnas kvar 85 år senare. Efter starten vid torget flyttade Spongs Bokhandel till den lokal där man än i dag finns under tidigt 60-tal, och lämnades sedermera över till Olle Ekström, som därefter även drev butiken i 30-talet år. Sedan några år tillbaka är det Ann Axberg och Janne Karlsson som haft äran att förvalta en av Karlskogas äldsta butiker, ett ansvar de nu hoppas kunna lämna vidare.

– Jag har varit här i 45 år, Janne i 38, berättar Ann, vi närmar oss pensionsålder så det börjar bli dags att lämna över till någon annan.

Janne och Ann har varit på Spongs i många år. Ett kärt minne var när det startades en insamling för att restaurera den gamla neonskylten. Förhoppningsvis får den lysa i många år till.

Trender har kommit och gått, men grunderna har genom åren varit detsamma, och efter alla år finns givetvis många minnen. Ett som lyfts fram, och som visar hur kär Karlskogaborna håller sin bokhandel, är när det startades ett initiativ för att samla in pengar till restaureringen av neonskylten som sitter på fasaden mot Urbrinken, eller Spongsbacken som den ofta kallas.

– Det finns engagemang i en bruksort, konstaterar Janne, förhoppningsvis får skylten fortsätta lysa.

Till våren har det gått fem år sedan de tog över butiken, och de är överens om att det varit väldigt roliga år, att det gått väldigt fort. De understryker att butiken är lönsam, att de vill sälja handlar om att få möjlighet att njuta av pensionärslivet och att det är ett bra läge för en ny kraft att ta över. Spongs Bokhandel är ett inarbetat varumärke och den som tar över kommer inte behöva bygga något från grunden utan kan i princip gå rakt in och börja sälja varor från dag ett, men det finns också potential för att utveckla verksamheten.

– Det finns stor potential för att utveckla kontorssidan ytterligare, och på konstnärsmaterial är vi nog ensamma i stan, säger Janne.

– Många kunder säger att det här är drömjobbet, och det är det för oss. Nu när pensionen närmar sig vill vi lämna vidare i tid. Vi hoppas innerligt att någon vill överta det här roliga jobbet, menar Ann.

Ambitionen är att lämna över nycklarna till butiken under våren 2025, och att man nu går ut med att Spongs är till salu innebär också starten för processen att hitta en ny ägare. Är man intresserad eller har ett tips om någon man tror skulle passa som bokhandlare är det bara att kontakta Spongs, alla som är intresserade är välkomna att höra av sig. Huvudsaken för Janne och Ann är att det blir rätt person eller personer som tar över, inte att processen nödvändigtvis går så fort som möjligt.

– Det viktigaste är att det finns en bok- och pappershandel kvar i stan. Karlskoga har ett brett och bra utbud av butiker, med bra samarbeten och där vi inte ser varandra som konkurrenter utan mer som kollegor och en bokhandel ska tillhöra stadskärnan. Vi hoppas det finns någon där ute som vill ta över!

Text och foto: Nicklas Remmegård