Tung uppvisning med Pbv 501

Årets tyngsta inslag blir utan tvekan uppvisningen med PBV 501 när Bofors Test Center kommer till Arena Flyget söndag 9 juni.

Pbv 501 eller Pansarbandvagn 501 som den egentligen heter användes av Svenska armén under åren 1996-2005. Pbv 501 är avsedd för besättning om tre man samt en skyttegrupp om åtta man. Skyttegruppen kunde strida från takluckorna, men även använda sina Ak 5 genom varsin skottglugg och då sikta via periskop. Till varje skottglugg fanns en vakuumsug för krutgaser. För avsutten strid skedde avsittning via bakdörrarna. Vagnen var amfibisk och kunde simma med hjälp av banden. Ett automatiskt brandsläckningssystem fanns för motor- och transmissionsrum. NBC-system med övertryck var installerat i vagnarna. Rökläggning kunde ske genom att spruta ut diesel i avgasrören.

Det exemplar som Bofors Test Center förfogar över används idag till demonstrationer och uppvisningar.

– Bofors Test Center har varit med under Karlskoga Motorsportvecka sedan starten, och för oss är det självklart att vara med även i år, säger Anders Persson på Bofors Test Center som även står för salutskjutningen vid invigningen på lördagen.

I samband med uppvisningen kan man även se Sten Engströms skalenliga modell av Stridsvagn S med fungerande 2-stegs gasturbin. Sten har även med några kompisar från minipansar.nu som visar upp sina skalenliga vagnar.