Möt sjöräddningssällskapets Henrik Nyström vid Näset

Motorsportveckans kanske viktigaste farkost kan du se på nära håll när Svenska Sjöräddningssällskapet finns på plats för att berätta om sin viktiga verksamhet och visa upp svävaren Rescue Henrik Nyström.

– Här kan vi möta en publik som gillar motorer, och det finns två stycken på svävaren så det är perfekt ur ett motorperspektiv, säger Jessica Lindqvist på Sjöräddningssällskapet i Kristinehamn.

Sjöräddningssällskapet har varit med på Motorsportveckan två gånger tidigare och lockat många som varit nyfikna på att få se svävaren Rescue Henrik Nyström på nära håll till Näset.

– Det är en jätteviktig farkost för oss, framförallt vintertid, så det är roligt att den får så mycket intresse, säger Jessica Lindqvist och tillägger att den också är vansinnigt rolig att köra:

– Den har ingen back och ingen broms. Det krävs mycket övning för att behärska den på ett tryggt vis, speciellt på is, men det är värt varenda minut. 

Hon berättar att man kunde införskaffa svävaren genom en donation efter Henrik Nyström i Rudskoga och att man kunnat rädda två liv som en direkt följd av att svävaren funnits att tillgå.

SSRS kommer finnas vid Näset under lördagen den 15:e juni, och Jessica ser fram emot att komma tillbaka till Motorsportveckan.

– Det brukar vara jättetrevligt med mycket folk och ett stort motorintresse, vi känner oss jättevälkomna.

Sjöräddningssällskapet är en helt ideell organisation vars verksamhet finansieras genom medlemsavgifter och donationer. Att komma ut på sådana här evenemang är ett bra sätt att visa upp sig och nå potentiella medlemmar. I dag har SSRS 144 000 medlemmar, vara 2500 är frivilliga sjöräddare som är beredda att rycka ut dygnet runt, året om.

– Vi brukar säga att det är världens viktigaste extrajobb, säger Jessica, och vi vill gärna bli fler.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: SSRS