Grodan ger show med fartgaranti

Under Motorsportveckan får publiken chans att se riktigt avancerade ”grodhopp” när Fredrik ”Frog” Berggren och hans två kompanjoner bjuder på show.

– Jag gör runt 15 event om året, men Karlskoga är höjdpunkten. Det är också där jag har fått den allra finaste publikkommentaren när ett par i 85-årsåldern kom fram och berättade att det var det häftigaste de sett i hela sitt liv, skrattar han.

Fredrik har kört freestyle sedan 2002, men det var under en motocrosstävling på Nya Zeeland 1996 som han fick smeknamnet som hängt med sedan dess.

Gänget skulle vinkla sina hojar i full fart men när bilderna senare framkallades insåg både Fredrik och hans vänner att Fredrik bara svängde sitt styre och spretade ut med benen.

– De gapskrattade och sa att jag såg ut som en groda. Men det som var ett skämtsamt hån har faktiskt blivit sant. Grodor hoppar långt och bra – och det gör jag också, säger Fredrik, som kört världscupen i freestyle flera gånger och som bäst varit på sjätte plats.

En annan merit han gärna minns är när han jobbade som stuntman i filmen The Expendables 3, med bland andra Sylvester Stallone. Då tillbringade han två och en halv månad i Bulgarien för att bygga en jätteramp att flyga ifrån.

– Jag skulle hoppa 30 meter upp i luften och hänga kvar i en lina. Det var riktigt coolt, säger han.

Han har en stor förkärlek för att just hoppa. Det började med små hopp när han körde motocross och fortsatte med större och större utmaningar.

Känslan av att vara viktlös och kunna göra saker i luften som man inte kan göra på marken, är oslagbar, menar han.

För att bli en duktig freestyleåkare krävs en stor dos tålamod och en träningsvillighet utöver det vanliga. Dessutom behöver man ett ställe att hålla till på och en egen ramp.

– Det är en lite svåråtkomlig sport på det sättet att det inte finns några klubbar. Du måste hitta någon som har en ramp eller bygga en egen, säger han.

Den som ska hålla på med sporten måste dessutom njuta av känslan och inte vara rädd.

– Att bli rädd är farligt, då måste man sluta, säger Fredrik, som inte har några planer på just det i dagsläget.

– Så länge kroppen håller och hjärnan hänger med så kommer jag att fortsätta, säger han, och lovar en fartfylld show i Karlskoga. ”Grodan” och hans medåkare Sibbe Eriksson och Jonte Karlsson, tar med ramper och uppblåsbar landningsplats till Ekmansdalen där naturen bildar en läktare.

– Det blir bland annat bakåtvolter, handstående och stående på sadeln. Vi hoppar 22 meter långt och tio meter högt, berättar han, och ser fram emot att möta Karlskogas entusiastiska publik för fjärde gången.

– Människorna är härliga och platsen är fantastisk. För oss som åker betyder publikreaktionerna allt. Det är vårt kvitto på om vi lyckas beröra och underhålla så att känslan sitter kvar, säger han.