Actionfylld racing på Möckelns vatten

Helgen 15-16 juni är det dags för en riktig Motorsportveckanfavorit när det körs SM-deltävling i aquabike på Möckelns vatten. Fart, fläkt och action utlovas när Sverigeeliten åter gör upp vid Näset.

SM-deltävlingarna i aquabike har i många år varit en del av Motorsportveckan, och givetvis kommer man även i år kunna se förarna och deras maskiner flyga fram över vattenytan i intensiva heat.

Aquabike – som liknats vid motocross på vatten – är en spektakulär sport med mycket fart där det händer saker hela tiden, vilket gör det till en publikvänlig sport som är både rolig att titta på och lätt att hänga med i. Man kör i ett antal olika klasser där huvudkategorierna är ståmaskiner (vad man kallar Ski) och sittmaskiner (Runabout) vilket enkelt uttryckt sedan delas in ytterligare baserat på motorkraft. Det finns också speciella klasser för juniorer och damer. Totalt finns ett tiotal klasser från ungdomsklassen SkiJunior till muskelklassen Runabout GP1.

Tävlingarna i samband med Motorsportveckan är uppskattade av såväl förare som publik, och lockar år efter år stora mängder åskådare som samlas längs stranden. I år sammanfaller lördagens tävlingar med bilträffen Summer Meet som hålls strax intill vilket borgar för en riktig folkfest på Arena Näset.

Utöver att vara en SM-deltävling utgör aquabiketävlingarna under Motorsportveckan också kval till SM-veckan senare i sommar, så det kommer vara extra taggade förare som står på startlinjen. Spektakulär racing utlovas.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Unsplash