Shell i Sandviken.

Ny bok berättar bensimackarnas historia i Karlskoga

Säg Esso, Gulf eller BP och många får ett nostalgiskt skimmer i blicken. Tidigare i höstas kom boken Från fat till automat: Alla tiders bensin i Karlskoga, som berättar om bensinmackarnas historia i Karlskoga.
– Jag tror att många är intresserade av bensinstationer och Karlskogahistoria, säger författaren Sture Ström.

Sture berättar att han alltid haft ett intresse för stadens historia, och att arbetet med boken har pågått av och till i 20 års tid. När han i samband med att han gjorde en skrift om Tuggenområdet för Bofors luftvärnsförening fick kontakt med ett lokalt tryckeri gjorde han slag i saken och tryckte upp några exemplar. När Ann Axberg på Spongs fick se boken blev hon genast entusiastisk och ville ta in den i butiken.
– Den har sålts en hel del på Spongs, så det finns ett intresse för den, säger Sture, jag har fått mycket beröm från dem som läst den.

Under arbetets gång har han fått fram mycket material från både hembygdsarkivet och kommunarkivet, där han hittat bilder, tidningslägg och andra dokument som varit till hjälp i arbetet.
– Jag har också fått bygglovshandlingar från kommunen, så jag har fått fram ritningar på mackarna, berättar han, det är ganska unikt att få in.

Förr fanns betydligt fler – som mest 50 tankställen plus företagspumpar – men till storleken mindre mackar än i dag, och även utanför centralorten, som Linnebäck och Karlsdal fanns mackar.
– Bara i Granbergsdal fanns två ställen att tanka.

Att bläddra i boken väcker minnen för den som var med när det begav sig, och för yngre läsare ger den en bild av den tid då obemannade mackar knappt var påtänkta och det när du stannade vid bensinstationen kom ut personal i skärmmössor som torkade rutan, kollade lufttrycket och fyllde på bensin.
– Det har varit roligt att skriva boken, konstaterar Sture, mycket kände jag till i och med att jag varit här i stan i många år, men det är ett pussel att lägga. Ett sådant här arbete är aldrig färdigt.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Sture Ström