Nu håller Nobelstadion i många år till.

Nyrenoverade Nobelstadion invigdes i strålande sol

Solen strålar över Nobelstadion när kommunstyrelsens ordförande Tony Ring och kultur- och fritidsnämndens ordförande Amanda Lindgren till rungande applåder klipper bandet som markerar att den nyrenoverade arenan invigts.
– Det här är en viktig anläggning som vi kommer kunna använda och vara stolta över i många år framåt, säger Tony Ring.

En man som var med när Nobelstadion byggdes berättar att bygget då kostade 3,6 miljoner, vilket enligt SCB:s prisomräknare motsvarar drygt 40 miljoner i dagens penningvärde. Att anlägga en arena som Nobelstadion i dag skulle antagligen kosta betydligt mer än så, men lagt intill de 36 miljoner som investerats i renoveringen skvallrar det likväl om vilken genomgripande renovering man gjort.
– Alla ytskikt är nya, vi har bytt varenda meter ventilation, el, vatten och avlopp, berättar Sebastian Pisoni som är projektledare för renoveringen, det är i grunden en stor stamrenovering.

Man har även tillgänglighetsanpassat för att alla ska kunna ta del av lokalerna, och längs väggarna i korridoren som sträcker sig genom byggnaden har en tidslinje över Nobelstadions historia påbörjats.
– Jag är övertygad om att den blir riktigt lång, för Nobelstadion ska användas i många år, säger Magnus Ahlberg, förvaltningschef på kultur och fritid.

Anläggningen invigdes 1966 och det här är den största renovering som gjorts. Projektet inleddes 2019 och spaden sattes i marken under våren 2022.
– Det är en efterlängtad invigning, vi har sett fram emot det här väldigt mycket, säger Sebastian Pisoni och understryker vikten av att föreningarna som nyttjar Nobelstadion har varit delaktiga i projektet.
– Vi har haft en jättebra dialog med föreningarna.

Tony Ring sticker in huvudet och ser sig om i det ljusa, fräscha omklädningsrum där vi slagit oss ner.
– Vad bra det blev, säger han, satan i gatan vilken skillnad!

Text & foto: Nicklas Remmegård.