Lotta och Björn Bachrach är väldigt nöjda med resultatet.

Gammalt möter nytt i elegant badrum

Rosa 70-talstapet har blivit elegant svart kakel. Familjen Bachrachs nya badrum låter det moderna möta äldre detaljer som speglar husets ålder.
– Det är roligt varje gång man går in här nu, säger Björn Bachrach med ett skratt.

När renoveringen av Björn och Lotta Bachrachs badrum började i april förra året var det första gången sedan slutet av 70-talet något gjordes vid det. Väggarna var rosa med vita blommor, badkar och handfat i något slags tidstypiskt melerad kulör.

I dag möts man istället av sobert svartkaklade väggar, glänsande golv och detaljer i mässing. Modernt men med inslag som bryter av i äldre stil. Just de detaljerna, som badkaret i gammal stil och strömbrytarna med bakelitkänsla, valde man för att det är ett äldre hus.
– Man kan inte ha ett hypermodernt badrum i ett hus från 38, säger Björn, man behöver ta hänsyn till husets ålder och stil.

Inför renoveringen hade de en ganska klar bild av hur de ville ha det. De hade planerat och funderat länge, köpt på sig material och grejer. På rekommendation av en av Björns kollegor anlitade de Kakelhuset för jobbet, och i dialog med dem växte sedan en färdig plan fram. Genom sin erfarenhet kunde Kakelhuset bidra med förslag och idéer, var det var bra att placera exempelvis krokar, eluttag, hängare och liknande detaljer. Det var också de som föreslog att väggen som tidigare delade av badrummet i två delar skulle tas bort.
– Det var en jättebra och smidig process, vi hade idéer och Roland (på Kakelhuset, red. anm.) hade mycket bra förslag, vi är väldigt nöjda.

Även byggprocessen beskriver de som smidig, och att Kakelhuset kunde erbjuda totalentreprenad där man skötte hela bygget från start till mål ser de som en fördel. Enda gången det stoppade upp var då hantverkaren som gjorde jobbet ville kunna göra hela väggytan på samma gång och därför behövde göra färdigt en del andra, mindre jobb först. Då det är ganska stora väggytor och man valt ett kakel med relativt små plattor tog det också sin lilla tid att få upp det.
– Roland sade att hade han vetat vilket jobb det skulle bli att sätta kaklet hade han avrått oss, säger Lotta med ett skratt.

Resultatet får dock sägas vara värt insatsen, och det svarta kaklet ger ett elegant intryck. Ett tag var det dock nära att man bytte ut det svarta mot grått.
– Jag började ångra att vi valt svart kakel och tänkte att det skulle bli ”görmörkt”, säger Lotta, men nu är vi väldigt nöjda med att vi höll fast vid det svarta.

Bland förändringarna i badrummet kan nämnas att badkar och handfat fått nya placeringar – i princip spegelvändes hela badrummet – och att man numera har både duschhörna och badkar. En kul detalj som tillkom under processens gång är belysning i handfatet.
– Det visste vi inte att det fanns men det var så fräckt att vi inte kunde motstå det, ler Björn.

Om det här badrummet blir lika långlivat som det tidigare återstår att se, men utan tvivel är det ett badrum att trivas i för många år framöver.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet, vi är stolta över vårt badrum.

Text & foto: Nicklas Remmegård