Överskottet från PMU:s second hand-butiker räddar liv

Överskottet från PMU:s second hand-butiker går till biståndsarbete runt om i världen. En del av detta är att minska mödradödligheten, vilket nyligen uppmärksammades lite extra av butiken i Karlskoga.
– Sista helgen i maj gick hela dagskassan direkt till kampen mot mödradödlighet, berättar Pauline Ringbäck, butikschef på PMU Second Hand i Karlskoga.

Ett av de projekt PMU driver för minskad mödradödlighet är mc-ambulanser som transporterar kvinnor till förlossningskliniker. Tidigare i år visade Lars Klingsbo, initiativtagare till projektet för minskad mödradödlighet, upp en sådan ambulans vid butiken i Karlskoga.
– Vi såg att det var ett problem för många att ta sig till kliniken, berättar han, och då växte det här fram.

Ambulanserna finns bland annat i Burundi, ett land där mödradödligheten är hög och många av de kvinnor som tar sig till förlossningskliniken gör det till fots.
– Klinikerna har ett upptagningsområde på omkring en mil, det är rätt långt att gå höggravid.

Lars berättar att han under ett besök i Burundi träffade en ung kvinna som bodde ganska nära kliniken och som burits dit på bår. Väl där hade konstaterats att det krävdes kejsarsnitt, och att hon då behövde transporteras till ett sjukhus två mil bort. Tack vare MC-ambulansen var hon där på 45 minuter, utan den hade hon aldrig tagit sig dit.
– Man blir ödmjuk när man ser att det ger resultat, menar Lars. I andra projekt ser man det inte lika direkt, men det gör man här. Det är en kort sträcka från att du köper något här i butiken till att pengarna gör nytta.
– Det var jättebra för oss att få se och höra om det här, säger Pauline Ringbäck, att se vad pengarna går till och vilken nytta det gör.

Text & foto: Nicklas Remmegård