Poker Run Vänern är tillbaka

1-2 juli är det åter dags för Poker Run Vänern efter ett par års pandemipaus. Intresset är större än någonsin med rekordmånga deltagande båtar.

– Det är sjukt kul att vara tillbaka, säger Jimmy Åhlvik, ordförande i arrangerande Kristinehamn Powerboats, man har saknat det här.

Man inleder redan fredag 1 juli uppvisningskortege utanför inre hamn för att visa upp båtarna. Under lördagen körs sedan tävlingen Poker Run Vänern, då man efter starten vid Picassoudden kör till Karlstad där man stannar för lunch och sedan vänder tillbaka. Längs vägen gör man fem stopp där varje båt hämtar ett spelkort, och de fem båtar med bäst kort får sedan tävla i en pokerfinal.
– Det är ingen hastighetstävling, påpekar Jimmy, utan det är slumpen som avgör.

Fort går det dock ändå. För att delta i Poker Run Vänern behöver du ha en så kallad powerboat som är över sex meter lång och kan köra i minst 40 knop. Många av de deltagande båtarna är dock betydligt snabbare än så.
– I år kommer båtar som toppar på 140-150 knop, berättar Jimmy.

Poker Run Vänern kördes första gången 2009, och intresset från både deltagare och publik har varit stort sedan starten. 
– Megastort, säger Jimmy, Kristinehamnarna gillar det som händer på sjön och det känns som att varenda båtägare i Kristinehamn är ute och tittar. Det har alltid varit en båtstad och kommer alltid att vara.
I år är intresset större än någonsin. 

Ett femtiotal båtar är anmälda, vilket är rekordmånga. Många är sugna att komma ut och köra båt och träffas efter två års pandemi när allt legat nere. Jimmy ser fram emot tävlingen, hoppas på fint väder och lagom blåst. Och givetvis att många ska ta chansen att se de häftiga båtarna susa över böljorna.
– Vill man se snabba båtar ska man ge sig ut i skärgården 1-2 juli.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Fredrik Sylvander