Det internationella tävlingar med höga priser.

Virtuell bilsport växer

Den digitala motorsporten är ett fenomen som växer årligen med mer och mer avancerade simulatorer inom bland annat racing och rally.

Vare sig man är amatör eller proffs så finns det något för den som är intresserad av att uppleva motorsporten från förarens perspektiv under mycket autentiska former – allt detta från sin egen hemdator. Så autentiskt att många av verklighetens aktiva elitförare tränar virtuellt för att lära sig banorna – som numera ofta är laserskannade intill millimeterprecision för att fånga varje gupp och variation från verkligheten.

Idag har simulatorgenren vuxit såpass att det hålls internationella tävlingar med hundratusentals dollar i priser och tittare från hela världen. Det anordnas tävlingar dygnet runt, året runt där du kan köra mot andra i allt från öppna race där vem som helst får delta – till rankade mästerskap som spänner över hela säsonger med priser de flesta bara kan drömma om.

Vill man inte tävla mot andra så simuleras hela karriärer i ett flertal simulatorer, där du exempelvis kan uppleva en förares väg från gokart till Formel 1 – eller varför inte köra ensam mot klockan genom Finlands vildsint fartfyllda skogar med en urstark rallybil?

Fördelen med virtuell racing är att du kan uppleva banor och i verkligheten helt ouppnåeliga fordon för gemene man, utan restider eller bränslekostnader.

Virtuell Bilsport är ändå grenen där vem som helst kan delta, och till och med spela bara mot sig själv.

Under Motorsportveckan finns Svenska Bilsportförbundet på plats med sin trailer så att alla som vill kan få prova på hur det att vara tävlingsförare.

Foto: Svenska Bilsportförbundet