Den svenska cirkulära marknaden växer rekordfort

2021 var det starkaste året i Traderas historia. Under året såldes 11,6 miljoner begagnade varor. Under året har bland annat Sara Danius auktioner, ABBA-prylar och en röd Ferrari trendat.

Extra stark uppgång noterades för kategorierna ”Konst och Samlarsaker”. Även ”Antikt & Design” samt ”Datorer & Tillbehör” växte kraftigt. 
Under 2021 fortsatte intresset för cirkulär konsumtion att öka. Varje dag fick omkring 32 000 begagnade saker nya hem via Tradera.

Kläder i topp – men Konst och Samlarsaker ökar mest
– Det är tydligt att vi är mitt i ett skifte, där en omställning till en mer cirkulär värld börjar ta form. Fler inser vilka påfrestningar som nykonsumtionen innebär för miljön och handlar mer secondhand, vilket är mycket bättre för planeten, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.
En av de mest uppmärksammade kampanjerna var Sara Danius Modet Lever Vidare. Ikoniska knytblusar, exklusiva skor och smycken ur Sara Danius privata garderob såldes på Internationella Kvinnodagen och totalt samlades 838232 kronor in, som oavkortat gick till Sara Danius Minnesfond.

Med ny teknik växer andrahandsmarknaden
I takt med att svenskarnas hem fylls av allt fler teknikvaror växer secondhandmarknaden. 
– Hemelektronik är verkligen en kategori där man kan göra riktiga kap. Många vill ha den senaste tekniken och köper därför en ny version så fort den släpps, trots att produkten de redan äger har flera år kvar på sin livstid, säger Sofia Hagelin.

Stort sug efter Pokémonkort och Baddare
I år har samlarsaker vuxit mycket och framförallt är det intresset för Pokémonkort som vuxit explosionsartat. 
En annan produkt som fick bra tryck 2021 var kexsorten Baddare. I höstas meddelade Göteborgs Kex att Baddaren skulle upphöra och genast tog försäljningen fart. Ett tusental påsar med Baddare bytte ägare bara under december och den dyraste auktionen med Baddare slutade på 6 400 kronor.

En röd Ferrari blev dyrast 
Den dyraste auktionen 2021 blev en röd Ferrari som gick för 775 500 kr och hela beloppet skänktes till Cancerfondens Rosa Bandet. Tamer, som ägde Ferrarin, förlorade sin mamma i cancer. Därför valde han att auktionera ut sin Ferrari till förmån för forskningen.

Tredje dyraste auktionen blev 16-årige konstnären Maxi Svenssons original akvarell, som han sålde till förmån för Musikhjälpen. Ett rekorddyrt Pokémonkort såldes för 450 000 kronor och ett samlarkort på fotbollslegenden Pelé gick för 316 500 kronor. Under året såldes även världens dyraste Muminmugg Simhopp från 2006 för 236 478 kronor.

Förutom de ovanstående så drog auktionen After work med Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar stor publik. 

Även ett nysignerat idolkort på ABBA och en välskött IKEA Bokhylla lockade många.

Mest sökta: Lego, Zundapp och retro
Bland de mest sökta orden ligger Lego, Zundapp och retro i topp. I år är det Pokémon och Playstation 5 som klättrar allra mest och för första gången kvalar in på topp tio-listan. Andra sökord som klättrat flera hundra placeringar i år är ABBA, padel och Bianca Ingrossos skönhetsmärke Caia.

– ABBAs comeback i september satte genast igång försäljningen av både vinylskivor, autografer och annan ABBA-merchandise, så om man sitter på gamla ABBA-grejer är det en bra tidpunkt att sälja nu, säger Sofia Hagelin.

Text & foto: Tradera