Liselott vattnar tomatplantorna i det härliga växthuset.

Vackra saker i en vacker omgivning

Gammalt, nytt, antikt och kuriosa. Lilla huset vid älven lockar antik- och inredningsintresserade från när och fjärran.
– Det ska vara kul och opretentiöst, säger Liselott Hane.

Liselott är frisör i grunden, men har vid sidan av hållit på med gamla saker och inredning länge. Tidigare har hon drivit liknande verksamheter i både Alkvettern och Knappfors, sedan fem år tillbaka håller hon till i huset ovanför Letälven i Degerfors. Det är inte en loppis och inte en antikaffär, men något däremellan.
– Jag kallar det loppis deluxe, säger hon.

Hon drivs av lust och intresse, köper in föremål hon själv tycker om. Varje år åker hon och sambon runt i Frankrike och Danmark och fyller husbilen med saker till butiken. Ett vackert handskrivet brev delar hylla med gammeldags lekklossar och en gammal medicinflaska.

Här finns porslin, tavlor, möbler, ljusstakar. Mycket är gammalt, men Liselott köper även in en del nytillverkade varor, framförallt trädgårdsprydnader av vackert rostig plåt.
– Sådana här, säger hon och pekar på en damsiluett i roströd plåt, har jag skickat till Skåne och långt upp i Norrland.

Kunderna kommer från vida omkring. Flera åker från Örebro eller Karlstad, inte sällan längre bort ändå. Många hittar henne via Instagram, där hon går under namnet vintagelotta.
– Det är roligt att träffa de som tycker om samma saker.

För närvarande är butiken öppen på lördagar, ibland med extraöppet för olika evenemang. Framöver är planen att utöka öppettiderna. Hon visar runt i trädgården där besökare kan fika ibland, det mysiga växthuset, det lantdrömmiga köket där glatt hälsande hunden Charlie snor runt kring fötterna. Lilla huset vid älven är inte bara butiken, kunderna får vandra omkring, titta in i huset, njuta av de vackra omgivningarna.
– Jag brukar säga till vänner som vill hälsa på att kom på lördag, det kommer nog inte så mycket folk. Hittills har jag haft fel.

Text & foto: Nicklas Remmegård