Mats Runqvist ser fram emot Cornlisdagen, då hela torget fylls med musik.

Tar Cornelisdagen till Grythyttan

7-8 augusti smäller det. Då arrangeras Cornelisdagen på torget i Grythyttan. Efter invigningstal av Carl Jan kommer artister som Brolle, Mikael Rickfors och inte minst Jack Vreeswijk och många fler äntra scenen.

– Det kommer bli en fantastiskt rolig helg, säger Mats Runqvist som driver Cornelis och sedan några år även sitter som ordförande i Cornelissällskapet, det känns riktigt häftigt att få till det här nu.

Tanken att flytta Cornelisdagen, som tidigare hållits på Mosebacke, till Grythyttan föddes när styrelsen för sällskapet höll möte här och tyckte att det var en fantastisk plats som vore perfekt för ett sådant här arrangemang. När så både kommunen och det lokala näringslivet var med på tåget och såg vilka fördelar det skulle innebära för orten fanns inte mycket att tveka på.

För Mats har Cornelis Vreeswijks musik och texter följt honom genom livet. När så Cornelismuseet i Stockholm stängde för tio år sedan och samlingarna packades ner i lådor kontaktade han Cornelissällskapet med en idé om mat, dryck och musik i Cornelis anda. Året därpå slogs så portarna upp till Cornelis i Grythyttan. 
– Cornelis var en man som levde ett häftigt liv, säger han, intensivt men för kort. Han strösslar vårt samtal med berättelser och anekdoter, som att när Cornelis kom till Sverige som tolvåring lärde sig svenska genom att läsa serier.

Längs staketet på den generösa uteserveringen sitter tavlor som berättar om Cornelis liv och karriär, inne på puben finns mängder med bilder och memorabilia, och staketet av armeringsjärn vid trappan som leder ner till källarvåningen är format till noterna av inledningen till Somliga går med trasiga skor. 

Högsäsongen må vara nu, men puben, som blivit något av ett stamhak och andra hem för studenterna på Campus Grythyttan, är öppen året runt. Under sommaren håller man öppet onsdag till lördag varje vecka, och bjuder på såväl bubbelonsdagar som rosétorsdagar. Då och då kommer det att dyka upp någon som spelar, men det stora eventkrutet läggs givetvis på Cornelisdagen. Det kommer bli en helhetsupplevelse med musik, mat och dryck på det nästan smärtsamt pittoreska torget.
– Det känns riktigt spännande att få trycka på knappen nu.

Text & foto: Nicklas Remmegård
Foto artister: Pressbilder