Stickan Anderssons byst utanför födelsehemmet i Hova.

Abbas manager föddes i Hova

ABBAs dynamiske manager Stickan Andersson föddes i Hova, centralort i Gullspångs kommun. Här växte han upp på 1930-talet i ett Gröna huset vid torget mitt i Hova. Utanför huset finns idag en byst av bygdens son.

Stickan Andersson hette egentligen Stig Erik Leopold. Han utbildade sig till folkskollärare men blev mer känd för sina många kompositioner och låttexter. Han hade många strängar på sin lyra och blev i vuxen ålder musikförläggare, manager och driven affärsman. 

Han grundade även Polar Music Prize. Priset delas ut varje år till soloartister, grupper eller institutioner och motiveringen för priset är: ”ges för betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musiken eller musiklivet, och skall kunna avse alla områden inom eller med nära anknytning till musiken”.
Under sin livstid skrev han cirka 3000 låttexter men han blev mest känd som ABBAs manager.

I Gröna Huset finns idag en loppisbutik. Här säljs vinyl, retro, textil och hantverk – och med en fin vink till husets historia – ABBA skivor.

Text: Björn Hallin