– Vi är lite trångbodda, säger ägarna Johan Andersen till vänster och Micke Lindberg, som håller på att bygga ut butiken med 129 nya kvadratmeter.

Fyndboa bygger ut

Fyndboa i Kristinehamn är ett välkänt stopp för alla loppisnördar. Möbler, kläder, böcker, inredningsdetaljer, här finns allt du kan tänka dig. Nu bygger man ut för att möta ett ständigt ökande intresse.

När vi slår oss ner för en pratstund har ägarna Johan Andersen och Micke Lindberg just tömt en lastbil med prylar till butiken. Det kommer ständigt nya gamla grejer och det packas upp kontinuerligt så det alltid finns något nytt på hyllorna. Det är dödsbon och bohag de fått i uppdrag att ta hand om, men även konkursbon och sådant som köpts in från andra handlare.

– Står det loppis på någon skylt när vi är ute stannar vi alltid till, säger Micke och berättar om ett tillfälle när de tittat in på en loppis och sedan hade köpt hela loppisen när de kom ut.
På hyllorna trängs figuriner och vaser med ljusstakar och glas i alla dess former, i en annan del av lokalen står zinkbaljor på rad, därintill mängder av möbler, på ett bord ligger IFK Kristinehamns jubileumsskrift från 1946. Vid vårt besök håller man som bäst på att bygga ut butiken med 129 nya fräscha kvadratmeter.
– Vi är lite trångbodda, säger Johan. Vi behöver mer utrymme för att kunna lyfta verksamheten till nästa steg.
Till Fyndboa kommer alla typer av kunder. De som letar efter ingenting särskilt likväl som samlarna som vet exakt vad de letar efter. I och med att det hela tiden kommer upp nytt på hyllorna finns de som tittar in dagligen, på jakt efter det där föremålet som saknas i samlingen.
Antik- och loppisbranschen har länge gått bra, men man har sett ett ytterligare uppsving i takt med att återbruk och miljötänk ligger i tiden. Då inte bara i form av fler kunder i butiken, utan också fler som hör av sig för att avyttra sina saker.
– Vi hjälper även till med flyttar och transporter, säger Micke, så det finns att göra hela tiden.

Text & foto: Nicklas Remmegård