Historisk prästgård på marknaden

Gamla prästgården i Filipstad har anor från 1700-talet. Här kan man tänka sig att många storheter klivit både in och ut över tröskeln genom åren. Nu ligger detta historiska hus ute för försäljning, och du har chansen att flytta in i ett hus där du känner historiens vingslag, rentav bli en del av dess fortsatta historia.

Lena Persson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Filipstad berättar att intresset för huset har varit stort med många seriösa spekulanter, det har bland annat varit folk från både Stockholm och Norge och tittat på huset. Att det trots intresset ännu ligger ute på marknaden handlar till stor del om att det är ett hus som kräver en del av köparen.
– Det är inte vem som helst som köper ett sådant här hus, säger Lena Persson, det krävs både ekonomi och kunskap för att hålla igång och hålla efter huset.

Huset är varsamt renoverat, Lena menar att det inte är moderniserat så det är söndermoderniserat. Det känns att det är ett gammalt hus med mycket historia som sitter i väggarna. 
– Man kan renovera på olika sätt, säger hon, och här har man verkligen lyckats bevara själen och känslan i huset. En sådan renovering visar på varsamhet och kunnande.

Den varsamma renoveringen till trots finns en del fix att göra på huset, kons-tigt vore väl annars när det är en nära 300-årig skönhet det handlar om. Lena understryker dock att man får väldigt mycket hus för pengarna. På en större ort hade ett hus som detta varit många gånger dyrare än de lite drygt tre miljoner det nu ligger ute för.

Det 380 kvadrat stora huset omges av en tomt på 1851 kvadrat i centrala Filipstad. Utöver det stora bostadshuset finns här garage med carport, trädgårdsbod och ett mysigt lusthus.
– Det är inte ett helt vanligt objekt, menar Lena Persson, den här typen av hus kommer inte ut på marknaden särskilt ofta. Det är roligt att få jobba med ett så häftigt hus.

Text: Nicklas Remmegård.
Foto:  Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Filipstad