Göran satte Cabbys husvagnar på kartan

Det är få som sålt husvagnar lika länge som Göran Grahn i Kristinehamn. I 35 år har han träffat kunder från hela Sverige och det han brunnit mest för är Cabbys husvagnar. Företaget har under åren också blivit känt som något av ett Cabbycenter.

Göran arbetade länge på anrika Cabby husvagnar men efter tretton år satsade han på ett eget företag tillsammans med svågern Joakim Johansson. Grunden blev JG´s Husvagnar. Från början inriktades försäljningen på Cabbys husvagnar och 2008 kunde företaget marknadsföra sig som landets största återförsäljare av Cabby.
Efter sju år tillsammans blev svågern och delägaren Joakim 1992 erbjuden att ta över försäljningen av Kabe husvagnar i Karlstad. Göran hade Cabby i blodet och paret beslöt att dela på sig.
Sedan kom lågkonjunkturen något år senare och försäljningen dök. Många husvagnsfirmor runt om i landet gick omkull. Situationen var tuff även för Göran när han drog runt företaget helt på egen hand. JG´s Husvagnar red dock ut stormen trots att försäljningen nära nog halverades under lågkonjunkturen.
Läget ljusnade efter några år och att han klarade sig berodde till stor del på att verksamheten anpassades och att det vändes på varje krona. Runt 1996 ljusnade läget och sedan har utvecklingen varit positiv.

För fyra år sedan gick Cabby i konkurs och med det försvann också en del av livet för Göran. Fram tills dess hade han sålt en ny Cabby husvagn varje månad. Då hade Cabby 153 ordrar på kundsålda vagnar.
– Vi tappade bara en enda order och det var till en kund i Norrköping, minns Göran.
JG´s Husvagnar påverkades inte så mycket av Cabbys konkurs tack vare ett snabbt varumärkesbyte till Polar och efter det har utvecklingen fortsatt att vara positiv.

Under Görans 35 år i branschen har en hel del förändrats, till exempel priset på en husvagn. I början kunde en vagn kosta runt 85 000 kronor. Idag säljer Göran husvagnar som kostar det tiodubbla, 850 000 kronor. En annan förändring är internet. Nu kan kunderna sitta hemma i godan ro och välja ut husvagnen de vill ha. När de sedan kommer till Göran har kunden redan bestämt sig och affären går snabbt.
Internet har också gjort att kundunderlaget blivit betydligt större. Idag kommer kunderna från hela Sverige, från Trelleborg i söder till Haparanda i norr. Det kommer också kunder från utlandet, främst från Tyskland och Norge.
Företaget är återförsäljare av husvagnar från Polar Knaus, Weinsberg och
Solifer husbilar. Även Cabby finns med i bilden, men nu i form av reservdelar.
Under årens lopp har JG´s Husvagnar utvecklats till ett familjeföretag.
Sönerna Magnus och Fredrik har gått in som delägare och dottern Rose-Marie arbetar i butiken. Görans hustru Anita sköter bokföringen från bostaden och eftersom Göran haft betydligt längre arbetsveckor än 40 timmar har hon också stått för marktjänsten hemma.

Trots virusepidemin har verksamheten så här långt inte påverkats nämnvärt.
– Det kommer lika mycket kunder nu som det gjorde i fjol. Dessutom kanske folk semestrar mer här hemma och struntar i utlandsresan och det är nog positivt för oss. Enda orosmolnet är att alla mässor ställs in som den stora Elmiamässan, men vi får hoppas på det bästa, avslutar Göran.

Text Björn Hallin
Foto: Leif Andersson, samt JG´s Husvagnar