Senaste nytt
Växthus på mur ger känslan av ett gårdshus. Muren hjälper till att jämna ut temperaturen i växthuset eftersom den lagrar värme under dagen.  

Växthuset – en plats för avkoppling och odling

Sommarkänsla året om? Ja, kanske inte helt och fullt, men definitivt en förlängning av säsongen utomhus. Att bli med växthus ger en särskild sorts glädje och tillfredsställelse. Vare sig du tänker bedriva odling där eller enbart ha det som ett lusthus.

– Växthuset kombinerar inne och ute på ett magiskt sätt, säger Tina Paulsson på Willabgarden.se. Och många väljer numera att skaffa växthus just för att kunna använda det som ett uterum i trädgården.
– Men det ligger också i tiden att odla för hemmabruk. Närodlat, fräscht och med klar vetskap om att inga gifter använts växer sig allt större som fritidsintresse och en kombination av mys och odla är för många det ultimata.

Det är inte nödvändigt heller att välja antingen odling eller mys. Åtminstone inte om man har en aningen större tomt. För bygglovsreglerna tillåter numera växthus på upp till 25 kvadratmeter utan bygglov och på den ytan är det fullt möjligt att både få plats att odla och relaxa.
– Växthusets placering i förhållande till ljuset är viktig om du tänker odla. Växter trivs allra bäst i vandrande skugga – alltså omväxlande sol och skugga. Och då är en placering i öst eller väst bra. Men lika viktig är husets placering i förhållande till bostadshus och trädgård.
Det är alltså en myt att växthuset kräver sol hela dagen. Inte heller måste det vara fritt från träd och högre buskar runt huset. Tvärtom trädens lövverk kan också ge den vandrande skugga som grödorna behöver. Och ge lä runt huset utan att skapa turbulens.
Ett för odling funktionellt placerat växthus har närhet till kompost och eventuella odlingsbäddar utomhus. Plus bra gångar att gå och köra skottkärran på.
– Ett rent odlingsväxthus kan med fördel ha isolerplast istället för glas. Dels har det viss isolerande effekt, dels är det okrossbart. Är grunden dessutom isolerad finns alla möjligheter att förlänga odlingssäsongen betydligt.

Indraget vatten underlättar självklart. Men även el i huset gör hanteringen med värmefläktar kalla nätter betydligt lättare. Väljer man öppna jordbäddar där växterna kan nå grundvattnet med sina rötter så går det då att odla riktigt exotiska växter i växthuset.
I det kombinerade växt- och myshuset däremot är krukodling att föredra. Golvet där kan gärna bestå av plattor och tanken är att det lätt ska gå att möblera om i rummet för fika- eller middagsgäster.
– Den största risken med det kombinerade växthuset är att man underskattar vilken plats växterna faktiskt tar. Det är möjligt att du ska välja en större storlek än du först tänkt. Och sen gäller det att tänka smart a la compact living med flexibla möbler som går att ändra efter behov. Plus att nyttja väggarna för odling och förvaring av redskap, kaffemuggar och ljuslyktor.

Miljön runt det kombinerade växt- och myshuset kan gärna poängteras genom plattsättning och en inbjudande utegrupp precis utanför. Indraget vatten och el i huset är ett klart plus.
Oavsett växthusets funktion är det viktigt att det passar in trädgården och att man enkelt tar sig till och från huset. För ett hus med hög mysfaktor är närheten till ett kök – inne eller ute – något att tänka till kring.

av Marie Pallhed. Foto Willabgarden