Årets julklapp 2018 – Det återvunna plagget

Det återvunna plagget – plagg helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand, uppfyller alla tre kriterierna för årets julklapp.

Vi lever i en tid där konsumenterna vill handla mer hållbart och detaljhandeln möter upp med nya alternativ. Teknologi växer fram som ger råvaror flera liv, konsumenterna förväntar sig att få veta hur varor är producerade och vill kunna göra individuella ställningstaganden.
Sverige ligger långt fram genom handlingskraft från såväl ett av världens största klädföretag som mindre entreprenörer. Dessutom fick den torra sommaren 2018 fyra av tio svenskar att bli mer oroliga för klimatförändringarna, nästan hälften av befolkningen känner något slags oro eller ångest kopplad till dessa och en vecka innan valet var miljö och klimat den enskilt viktigaste frågan för väljarna. Sex av tio konsumenter uppger att de 2017 lade mer pengar på miljömärkta eller etiskt märkta varor än ett år tidigare.
Plagg av återvunna material kommer med största sannolikhet att utgöra en betydande del av framtidens modehandel. Många av världens stora modeaktörer har satt ambitiösa kvantitativa löften om mer återvinning i sin produktion och därmed kommer volymerna av plagg tillverkade av återvunnet material att öka i takt med att tekniken utvecklas.

*enligt Sifo/TV4, Sifo/ICA, Demoskop/Expressen
och Svensk Handels Hållbarhetsundersökning 2017