Ulf Persson, fastighetsansvarig och Martin Henriksson, platsansvarig för Merx fastigheter i Kristinehamn.

Ny stadsdel växer fram i Kristinehamn

I april ska de 16 första lägenheterna vara inflyttningsklara på forna A9-området i Kristinehamn.
– Det här ska bli en helt ny stadsdel med boende, träningsutbud, restaurang och handelsmöjligheter, säger Martin Henriksson, platsansvarig för Merx fastigheter i Kristinehamn.

Merx har totalt cirka 270 lägenheter i Kristinehamn. När nu åtta kaserner byggs om till lägenheter räknar man med 140-150 nya lägenheter. I första etappen byggs ettor och tvåor på mellan 30 och 60 kvadratmeter.

– Vi har haft ett väldigt högt söktryck på ettor och tvåor. Sedan det blev känt att vi bygger här har telefonen gått varm, säger Martin.

Lägenheterna, som byggs utan att exteriören förändras, kommer att vara moderna och bland annat ha tvättmaskiner och torktumlare. I källarutrymmet blir det förråd. Det kommer inte att byggas några terrasser eller balkonger i den första etappen, man siktar i stället på kostnadseffektiva lägenheter.
– Om det finns efterfrågan skulle vi naturligtvis kunna bygga med terrasser i andra etapper. Samtidigt är utemiljön mysig redan som den är med gräsytor och träd så vi prioriterar därför att kunna hålla en lägre hyra, säger Martin.

Översiktsbild. Lägenheter till vänster i bilden.

Han tror att äldre par som flyttar från sina hus eller ungdomar som är på väg att flytta hemifrån är två grupper som kommer att gilla både utformning och läge.
– Vi har haft väldigt blandade förfrågningar, säger han.
Området är stort och innehåller redan idag två förskolor, flera småföretag, ett företagshotell, ett vandrarhem och en stor restaurang. När det gäller det stora huset där MM en kort tid drev lågprisbutik har man nu två nya intressenter.
Martin har tre kollegor på Merx i Kristinehamn; två vaktmästare och dessutom Ulf Persson som är fastighetsansvarig. Ulf ser fram emot att se mer folk röra sig i området.

– Det kommer att bli väldigt bra med ännu mer liv och rörelse här. Det är ett fantastiskt område som har närhet till skogen och skärgården samtidigt som det är nära till centrum.

Ulf Persson på byggarbetsplatsen.

Jag tror att det här kommer att bli en väldigt populär stadsdel, säger han.
Det första huset byggs just nu om av Haags bygg. De breda korridorerna kommer att försvinna och istället förvandlas till kök eller badrum. Kvar blir en normalbred korridor med ingång till åtta lägenheter på varje plan. De stora, karaktäristiska fönstren i varje lägenhet kommer att behållas och ljuset lyfter rummen fint. Lägenheterna kommer att variera i storlek och även ha lite olika utformning.
– Husen är otroligt robust byggda. Vi tar inte ner några av de bastanta betongväggarna, utan tar bara upp dörrar mellan rummen, berättar Ulf.

Just nu ligger ett förslag till detaljplan hos kommunen för beslut i början av 2019. I förslaget finns områden för lättare industri, handel och bostäder markerade.
– Vi tror stenhårt på det här området, och det verkar som att många andra också gör det.Vi har bra beläggning i de övriga fastigheterna redan idag, och det ringer folk varje dag och vill ställa sig i kö för lägenheterna, säger Martin, som också kan tänka sig att man längre fram bygger både treor och fyror.
– Det beror helt och hållet på efterfrågan, säger han.

Text & Foto: Lars Larsson