Arbete pågår i blivande köket.

Rymd och stora plattor trendar i badrum

Så stora kakelplattor att det krävs två personer för att kakla, samma färg på väggar och golv och så smala fogar som möjligt.
Det är några av de trender som Kakelhuset i Kristinehamn just nu upplever.
– Noggrannhet, kreativitet och tålamod är egenskaper som en kakelsättare behöver, säger Roland Wallengren, som driver företaget tillsammans med sambon Catrin Wållgren.

Trapphuset ska få en vacker stensättning, säger Roland Wallengren.

Någon brist på uppdrag är det inte för Kakelhuset, däremot kan Roland känna av bristen på duktiga hantverkare. Det har blivit allt svårare att få tag på kompetent och driftig personal.
– Men jag har haft tur. Vi har en otroligt duktig plattsättare och en snickare utöver det vanliga, säger han.
Just nu jobbar firman med en hel övervåning i ett hus i centrala Karlskoga. Här ska det bli kök, tvättstuga, walk-in-closet och ett trapphus med elegans. Tidigare har Kakelhuset byggt både badrum, vardagsrum och gästtoalett i samma hus.
– Det är faktiskt andra huset vi jobbar med åt samma ägare. De var så nöjda med det första att de anlitade oss igen när de flyttade, skrattar Roland.
Tvättstugan och genomgångsgarderoben får just nu klinkergolv av det mera ovanliga slaget. Träliknande plattor läggs i fiskbensmönster med tunna, tunna fogar.
– Det här ställer stora krav på yrkesskicklighet. Tjocka fogar ger utrymme för små misstag eller ojämna plattor, men med tunna fogar måste plattorna vara av högsta kvalitet och de måste läggas med exakthet, säger Roland.
Under det vackra golvet ligger golvvärme på stabila metallgaller. Under det har firman gjort en eps-gjutning i bjälklaget. Det betyder att man gjuter med en typ av cement som är blandad med frigolit.
– Det finns de som säger att man inte kan lägga klinkersgolv på en övervåning med bjälklag, men eps-gjutningen ger ett otroligt stabilt underlag, säger han.

Rymligt badrum.

Ljust och fräscht duschutrymme.

Det är just badrum som Kakelhuset specialiserat sig på. Att få göra speciallösningar tillsammans med en kund är något Roland gillar.
– Det är roligt att få vara kreativ och att försöka komma så nära kundens önskemål som möjligt. Vissa saker får man kanske bromsa eftersom det inte skulle fungera, men det mesta kan vi genomföra, säger Roland, som tycker att nöjda kunder är en stor behållning i jobbet.
– Men viktigast är ju att vi själva är nöjda med det arbete vi utför, att vi levererar ett professionellt resultat, säger han.

Fiskbensmönstrat klinkersgolv väntar på fogning.

Att badrum är ett rum som många satsar lite extra på står helt klart för Kakelhuset. Badrummen blir allt större och man vill få en känsla av lyx och avslappning.
– Duschen får gärna vara stor med en takdusch och det ska helst vara spotlights i taket så att man kan variera belysningen, säger han.
Den som har ett stort badrum ställer kanske in ett designat badkar med mjuka linjer, men det tillhör inte det vanligaste. Bastu är fortfarande intressant för vissa och Kakelhuset har byggt några.

Spackling.

– Vi gör klinkersgolv med avlopp, mysiga belysningslösningar och måttanpassade bänkar, säger Roland, och påpekar att jordnära färger på kakel och klinkers blir allt mer populärt. Dessutom vill folk ha större och större plattor.
– 60x 60centimeter är vanligt och 120 x 60 centimeter kommer stort och då måste vi vara två man som sätter plattorna. Det finns plattor som är 240 långa och en meter breda, men då blir det riktigt tungt, säger han.

Kakelhuset står alltid för totalentreprenaden mot kunden, så att hela jobbet kan beställas av en aktör. Roland är glad att han har goda samarbetspartners.
– Vi samarbetar med olika företag från Karlskoga, bland annat Linds Rör och Hjorths Elektriska, de är de bästa man kan jobba med, säger Roland.

Text & foto: Lars Larsson

Plattor med tunna fogar.

Gästtoalett.