– Jag hade en fantastisk barndom på Herrsjötorp och kom fram till att det var hög tid att skriva ner allt. Det säger Birgitta Westholm, som är aktuell med en nyutkommen bok.
Allt började egentligen med att hon skulle skriva ner fakta om Bjurtjärn till sina barn och barnbarn.
– Jag berättar ju ofta historier och ibland blir jag nästan inte trodd, så jag tänkte att de skulle få en dokumentation i skrift, säger Birgitta.
Hon vet att Bjurtjärn varit en otroligt rik och levande bygd och tycker att den fortfarande är det, fast på ett nytt sätt.
– Vi var en egen socken och hade allt; fyra-fem affärer, flera skolor, hantverkare, distriktssköterska, hemsyster, brandkår och ett åldersdomshem.
Själv är hon uppvuxen med tre generationer på gården Herrsjötorp som hennes morfars far köpte 1883 för 10 750 kronor.
– Han hade emigrerat till Amerika och troligen klarat sig väldigt bra som pälsjägare. När hustrun dog tog han sina tre döttrar och flyttade tillbaka. Här gifte han om sig och fick senare min morfar, berättar Birgitta.
I gårdens lador och andra utrymmen finns gamla verktyg och maskiner. Birgitta har fotograferat alla och skrivit förklarande texter om hur saker och ting fungerade i det gamla bondesamhället.
– Jag har ett kristallklart minne och kommer ihåg detaljer från när jag var liten, men jag har också intervjuat många äldre här i bygden, berättar hon.
För det blev så att hembygdsföreningen hörde talas om hennes projekt och tryckte på för att det inte bara skulle bli en familjedokumentation – utan en hel bok.
– Då kände jag att jag behövde bredda mig. Jag har fått väldigt mycket hjälp och material av andra här i Bjurtjärn och jag har fått många härliga möten på köpet. Anders ”i England” Olsson har varit särskilt ovärderlig, säger Birgitta, som numera titulerar sig pensionär.
Under många år jobbade hon i vården, men de senaste åren innan pensionen satsade hon på sin ungdomsdröm och utbildade sig till dekorationsmålare.
Idag pryds bland annat väggarna på Loka brunn och Grythyttan av hennes målningar och hon har samarbetat med Arne Nilssons måleri under flera år.
Det senaste året har bokprojektet slukat all tid och när boken väl var färdigtryckt visade det sig att intresset var stort.
– Jag har ju aldrig skrivit en bok förut, så det var både pirrigt och nervöst, men nu har jag fått så många fina omdömen och boken har sålt oväntat bra, säger hon.
180 sidor Bjurtjärnshistoria bjuder boken på och Birgitta är glad att många uppskattar den.
– Framförallt har mina egna barn och barnbarn fått se att mina historier inte bara är sagor, skrattar Birgitta, som inte tror att hon skulle kunna bo någon annanstans.
– Jag har mina rötter väldigt djupt rotade i den här trakten. Många andra har också upptäckt hur trivsamt det är, säger hon och berättar att det finns knappt en gård att få tag på efter de populära programmen om Mandelmann. Flera barnfamiljer har flyttat in och närmaste grannar med Birgitta och Ulf är en holländsk familj.
– De har verkligen smält in här i bygden och jag har fått en holländsk extradotter, säger hon.
Birgitta tror att sjösystemet betyder mycket för inflyttningen.
– Vi har ju Bergslagskanalen som kan ta oss hur långt som helst. Våra utländska vänner kommer tillbaka år efter år för att få gå i skogen och plocka bär eller bara sitta vid sjön, säger Birgitta, som ofta hämtar egen kraft vid vattnet.
Boken kan man köpa på bokhandeln i Karlskoga eller av Birgitta själv.
Text & foto: Eva Wiklund