Börje Luthman Karlskoga Modellflygklubb tar emot en tavla i 50-års present till klubben av Siv Björck Kjellgren, ordförande i Kultur- och föreningsnämnden.

Karlskoga modellflygklubb firar 50 år

Karlskoga modellflygklubb firar 50 år som förening.
Klubben bildades formellt i november 1967 av ett gäng entusiaster och det blev starten till registrerad modellflygklubb 1968.

Bland entusiasterna fanns Göte Persson och Lars-Erik Höglund som fortfarande är aktiva klubbmedlemmar.
1968 var Stig Rydberg ordförande, Kent Lindkvist kassör och Bo Eriksson sekreterare.
Medlemsantalet första året blev 31 medlemmar varav 16 medlemmar under 18 år!…Och idag är vi ca 100 medlemmar varav 8 juniorer.
Klubben hade sin modellflygsaktivitet på Karlskoga flygplats. Möten hölls på Gustavsgården vid Gustavsgatan och där hade man även ungdomsverksamhet i modellbygge.
Man flög friflygande segel modeller som Skymaster och Gladan, gummimotormodellerna Tummelisa och Lillklas, men mest var det linflyg som Snurren och Vespus och stuntmodellerna Thunderbird och Stunty. Radiostyrda modeller började ta fart, det var mest primitiv enkanals kontroll på sidoroder och ett av märkena var Telepilot. Modeller som Vagabond, Sky Scooter och RC Cub var typiska nybörjarmodeller. Segelmodellen Dandy fanns 1968.
1971 flyttade klubben till Lämås där det krävdes en del jobb för att få till ett flygfält med en Friggebod som klubbstuga och container för att förvara gräsklippare och annat. Men med grannar som stördes av motorljud, och begränsade flygtider tog klubben efter 28 år beslutet att söka efter nytt flygfält.


Genom mycket möda och hårt arbete kunde klubben stolt inviga nya modellflygplatsen Åbytorp 2002.
Anläggningen idag består av RC fält med 190m långt gräsfält med 150 m asfaltbana, linflygfält med två lincirklar och en asfalterad lincirkel med staketskydd, den är dessutom national arena. Vi har klubbstuga, hangar med flyg- och speakertorn, samlingslokal med flygsimulator den s.k Kabinen.
Det finns även 4 st övernattningsstugor med fyra bäddar i varje, sanitetsanläggning med toaletter, dusch och tvättmaskin.

 

Klubben har genom åren haft flitig ungdomsverksamhet såsom modellbyggande och flygning, allt från friflyg och linflyg till RC flyg.
Klubben har arrangerat både tävlingar och meetings, bl.a. worldcup i linflyg. Medlemmar har haft både nationella och internationella tävlingsframgångar.
2004 var klubben först i Sverige att arrangera inomhusflyg 30 tim nonstop i en fotbollshall som blev succé.
Sedan 2008 har klubben arrangerat Karlskoga Jetpower som har växt i storlek under årens lopp, både vad gäller deltagare och publikmässigt.
2012 blev klubben certifierad säker och trygg förening.

 

Ordförande Börje Luthman