Johan Nilsson, driver idag familjeföretaget Arne Nilsson Fönsterrenoveringar.

Arne Nilssons Fönsterrenoveringar bevarar stilen

– Det finns en större miljömedvetenhet hos våra kunder idag. Många vill ta vara på det som de har istället för att köpa nytt.
Det säger Johan Nilsson, som fått se familjeföretaget Arne Nilsson Fönsterrenoveringar AB växa och få en ny inriktning.

Företaget, som pappa Arne startade som en ren målerifirma 1946, har numera mest kunder inom segmentet fönster. Och det är inte vilka kunder som helst. För några år sedan renoverade storforsföretaget exempelvis de gamla fina fönstren på Stadsteatern i Göteborg.
Fönsterbågarna plockades ut och transporterades till Storfors för bearbetning. I retur fick Stadsteatern inte bara renoverade fönster, de fick också fått fönster som är miljömässigt bättre.
På det senaste året har Målerifirma Arne Nilsson ökat antalet anställda i fönsterverkstaden där man har eget snickeri, fönstermåleri och glasmästeri. Idag sysselsätter företaget sammanlagt tolv personer, varav två jobbar i en filial i Göteborg.
Det som har exploderat är beställningarna från andra målerifirmor, som vill anlita Arne Nilsson AB som underentreprenör eftersom man har specialistkunnandet inom fönsterrenovering.

 

 

 

 

 

 

 

– Vi har byggt en modern verkstad, och ryktet har spridit sig. De vill att vi tar hand om själva bågen, och det vet vi att vi är bra på, säger Johan, som är glad över att Storforsföretaget lyckats få tag på mycket kompetent och engagerad personal.
– I en så liten firma är personalen viktig. Här bryr sig alla verkligen om vad de håller på med, säger han.


Företaget vänder sig både till privatkunder och företagskunder. De största marknaderna finns i storstäderna, men man har också en hel del kunder i Karlstad och på orterna kring Storfors. Antikvariska jobb är något som Johan gärna vill göra mer av och företaget renoverar även blyinfattade fönster.

– Vi har ju blivit något av specialister på att bevara den gamla stilen, men samtidigt se till att fönstren blir lika energieffektiva som moderna fönster. I många fall blir det bättre än att köpa nytt och det har många privatkunder upptäckt när de ska renovera fönstren på sina villor, säger han.

Företaget brukar finnas med på en del byggnadsvårdsmässor, men i övrigt är det ”mun-till-mun-metoden” som spridit ryktet.
Att firman vuxit snabbt de senaste året är inte enbart av godo.
– Vi vill egentligen växa långsamt och stabilt, tillsammans med vår personal. Vi hjälps åt för att hitta gemensamma lösningar och det gör jobbet väldigt roligt, säger Johan.
Och samma engagemang gäller för alla jobb, vare sig det handlar om att tillverka helt nya fönster till ett nybygge i Filipstad, att isolera rutorna i ett 40-talshus, att renovera kyrkfönster eller att plocka ut vartenda fönster på Stadsteatern i Göteborg. Ett roligt projekt var också renoveringen av fönstren i Loka Brunn.
– Det finns roliga utmaningar i varenda jobb. Inget jobb är för litet eller för stort för oss, säger Johan.

 

av Eva Wiklund